Guvernul ar putea prelua active toxice din sistemul bancar

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 15:23
2369 citiri
Guvernul ar putea prelua active toxice din sistemul bancar

Activele toxice detinute de bancile comerciale din Romania ar putea fi preluate, in parte, de statul roman, sustine Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Desi recunoaste ca sistemul bancar este unul solid, dupa cum sustin si reprezentantii BNR, seful AVAS a precizat ca Executivul condus de Emil Boc a luat in calcul preluarea unor astfel de active, mai ales ca problemele existente pe plan international ar putea impune o astfel de masura.

Preluarea creditelor neperformante existente in sistemul bancar va putea fi realizata doar prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), institutie care trebuie reactivata deoarece nu mai exista in momentul de fata.

Despre reinfiintarea AVAB a vorbit si Traian Basescu la inceputul acestui an, intr-un moment in care era convins ca Romania nu are nevoie de sprijinul financiar al Fondului Monetar International.

"Cand am facut aprecierea privind portofoliul bancar, am plecat de la o informatie vehiculata in zona organismelor financiare internationale interesate de existenta nucleului fostului AVAB in Romania. Intr-o plina perioada de criza, esantioane si portofolii din sistemul bancar romanesc de astazi pot trece la AVAB, iar asta nu afecteaza cu nimic stabilitatea sistemului bancar", a declarat Mircea Ursache, presedinte AVAS, citat de The Money Channel.

Declaratiile au fost facute la scurt timp dupa ce grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat ca 13% dintre creditele acordate de principalul jucator de pe piata locala sunt incadrate in categoriile "substandard" si "neperformante".

Din expunerea totala pe credite in Romania, de 16,7 miliarde euro, Erste a publicat o valoare de 2,25 miliarde euro aferenta creditelor "substandard" si "neperformante", ceea ce face din Romania una dintre cele mai riscante piete pentru grupul Erste.

#active toxice, # credite neperformante, # erste, # avab, # sistem bancar , #Banci comerciale