Fed a mentinut rata dobanzii de referinta la 5,25 procente

Joi, 10 Mai 2007, ora 09:32
926 citiri

Federal Reserve a pastrat, miercuri, rata dobanzii de referinta la 5,25 procente, valoare la care a fost majorata in urma cu aproape un an, in 29 iunie 2006.

Decizia, care a confirmat estimarile analistilor, a fost luata in unanimitate de membrii bancilor Fed si de presedintele Ben Bernanke, si va determina bancile comerciale sa pastreze la 8,25 procente dobanda.

In 29 iunie 2006, rata dobanzii de referinta a fost majorata pentru a 17-a oara consecutiv, intr-o perioada de doi ani.

Panel-ul 'Blue Chip Economic Indicators' a precizat ca, in 2007, Statele Unite ale Americii, cea mai mare economie a lumii, ar urma sa inregistreze o crestere a Produsului Intern Brut de 2,3 procente, cel mai scazut ritm de crestere economica de dupa 2002.

Pentru creditori, decizia FED este una pozitiva. Stabilitatea ratei si predictibilitatea acesteia vor ajuta consolidarea datoriilor si deciziile investitionale, estimeaza expertii.

Investitorii isi doreau o reducere a ratei dobanzii de referinta dar cei mai multi economisti estimeaza o mentinere a acestei valori la acest nivel pentru anul in curs.

Drept consecinta a acestei decizii, indicele Dow Jones a crescut cu 53,80 puncte, ajungand la valoarea record de 13.362,87 puncte.

Fed a utilizat acelasi limbaj cu cel de la precedenta intrunire din martie, indicand ca o eventuala schimbare a ratei va depinde de cresterea economica si de inflatie.

Factorii de politica monetara ai Fed au continuat sa estimeze o crestere economica moderata a economiei Statelor Unite ale Americii, care sa contracareze inflatia dar sa nu duca la recesiune.

Economia SUA si-a incetinit cresterea la 1,3 procente, in primul trimestru din acest an, cel mai redus ritm de crestere trimestriala anualizata din ultimii patru ani.

Rata somajului a urcat la 4,5 procente, in aprilie, numarul de locuri de munca nou create fiind de doar 88.000, cel mai redus din ultimii doi ani si jumatate.

Decizia Fed de pastrare a ratei dobanzii a fost in acord cu conditiile economice din SUA, cu somajul ridicat si cu absenta presiunilor inflationiste.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)