Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Diosi, OTP Bank: Bancile vor acorda cu 5-10% mai multe credite in 2013

Diosi, OTP Bank: Bancile vor acorda cu 5-10% mai multe credite in 2013


Volumul creditelor acordate de banci va creste anul viitor cu 5-10%, in conditiile in care Romania va inregistra crestere economica, a declarat, pentru NewsIn, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

"Anul urmator ar trebui sa fie un an al stabilitatii si daca vom avea crestere economica, atunci cred ca ne putem astepta la o crestere a creditarii cu 5-10%. Ar putea avea loc o crestere atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe cel al companiilor mici si mijlocii, dar si in unele sectoare de activitate precum energie alternativa si agicultura. Cresterea creditarii pentru companii depinde si de suportul acordat de stat prin programe gen Kogalniceanu", a spus Laszlo Diosi.

El sustine ca doua treimi din credite vor fi acordate in lei. O treime din creditele acordate ar putea fi in euro, acestea fiind accesate mai ales de companiile care fac operatiuni de comert exterior si opereaza in valuta. Directorul general al OTP Bank considera ca daca ar avea loc o reducere a ROBOR, atunci ar putea fi stimula si creditarea in lei.

"Vad ca Romania inoata impotriva curentului. In Romania este nevoie de capacitati de productie, de birouri, de case. Pe piata din Romania este loc de crestere, spre deosebire de Europa, unde are loc o reducere a pietei, pentru ca exista prea multe capacitati. Acesta este motivul pentru care vad o crestere a creditarii, inclusiv in acest an, chiar daca fost un an dificil din multe puncte de vedere", a explicat directorul general al subsidiarei bancii ungare.

El sustine ca pe piata exista suficienti lei din economisirile populatiei pentru a sustine cresterea creditarii din perioada urmatoare. Referitor la dobanzi, el sustine ca in prezent piata este supraincalzita, dar ca nivelul acestora va scadea in ianuarie -februarie.
In ceea ce priveste creditele neperformante, Laszlo Diosi sustine ca in 2013 nivelul acestora ar trebui sa se stabilizeze.

"Bancile au rescadentat intre 5 si 15% din credite si, din experienta noastra, intre 35% si 40% dintre acestea nu vor evolua pozitiv ulterior. Astfel, chiar daca noile credite (cele acordate dupa 2009 - n.r.) nu creeaza probleme, unele din acelea care au fost rescadentate vor crea credite neperformante. Acesta este motivul pentru care vedem o stabilizare in 2013 si apoi o scadere substantiala in 2014", spus Laszlo Diosi.

OTP Bank se asteapta la profit operational substantial in 2013, insa rezultatul net depinde de provizionare

Cat priveste activitatea bancii in 2013, Laszlo Diosi a declarat ca banca se va orienta spre creditele pentru peroane fizice, pentru antrepenori cu afaceri de dimensiuni reduse si pentru IMM-uri. O atentie speciala va fi acordata sectorului agricol.

De asemenea, el a declarat ca se va pune accent pe canalele alernative si investitii in mobile banking. Cresterea creditelor acordate de banca ar putea fi de 5 si 10% in 2013.

In ceea ce priveste rezultatul, directorul general al OTP Bank este rezervat si spune ca profitul depinde mult de activitate de povizionare, banca avand in acest moment un nivel al creditelor neperformante de 17%.

"In aceasta perioada, bankingul se axeaza mai mult pe stabilitate decat pe profitabilitate. Ce pot sa spun cert este ca banca va avea un profit operational susbtantial", a declarat Laszlo Diosi.

OTP Bank a raportat pierderi de 7 milioane de euro la finalul primelor noua luni ale acestui an din cauza provizioanelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1414 ori