Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Depozitele clientilor Bank of Cyprus Romania scapa de taxare

Depozitele clientilor Bank of Cyprus Romania scapa de taxare


Depozitele constituite la sucursala Bank of Cyprus din Romania (BoC) vor intra, incepand cu 25 aprilie, sub incidenta legii romane, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Potrivit acestuia, prelungirea cu doua zile a suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a BoC, anuntata marti, este ultima si in 25 aprilie lucrurile se vor clarifica.

"De retinut este faptul ca problema acestei sucursale a fost solutionata. Eu nu pot sa spun care este solutia. Daca autorii comunicatului (privind prelungirea cu doua zile a suspendarii operatiunilor n.r) n-au facut o precizare in acest sens, legea ma opreste sa o fac eu. Ceea ce pot sa spun este ca solutia este deja gasita si aceste doua zile sunt necesare pentru proceduri tehnice. Toate depozitele de la aceasta sucursala vor intra, incepand cu 25 aprilie, sub incidenta legii romane. Se va aplica regimul depozitelor din Romania. Inteleg foarte bine ingrijorarile si nerabdarea oamenilor care au bani la aceasta banca, dar nu pot sa spun mai mult. Important este insa ca depozitele lor sunt protejate", a mai spus oficialul BNR.

Adrian Vasilescu a precizat ca decizia privind suspendarea activitatii Bank of Cyprus Romania pentru inca doua zile apartine Bancii Centrale a Ciprului.

"In primul rand, trebuie sa retinem cine a dat comunicatul. Acesta este dat de Bank of Cyprus din Cipru, deci centrala din Cipru, prin sucursala din Romania. In comunicat este invocata o decizie a bancii centrale a Ciprului si este firesc sa fie asa, pentru ca banca din Cipru se afla in supravegherea speciala a bancii centrale, acum fiind la conducere un administrator numit de banca centrala. Ei anunta sec ca suspendarea activitatii sucursalei se prelungeste cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie", a spus Vasilescu.

Bank of Cyprus se deschide joi

Conform unui anunt publicat marti pe site-ul BoC, Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC) a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie, Banca Nationala a Romaniei primind o notificare in acest sens.

In cele doua zile, clientii pot folosi in continuare retelele ATM, iar pentru necesitati deosebite pot contacta call-center-ul sucursalei BoC din Romania.

"In conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare si reorganizare). Masurile de reorganizare ordonata a BoC sunt aplicate potrivit art.33 (alin.1) din Legea bancara din Cipru si Directivei nr.2001/24/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 4 aprilie 2001", se mentioneaza in anunt.

Banca Centrala a Republicii Cipru a anuntat pe 1 aprilie ca a decis suspendarea temporara, pentru o saptamana, a operatiunilor din Romania ale Bank of Cyprus, ulterior suspendarea fiind prelungita cu inca doua saptamani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1479 ori