Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditele neperformante: De 10 ori mai multe in perioada 2008-2012

Creditele neperformante: De 10 ori mai multe in perioada 2008-2012


Rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 20% anul acesta, crescand de la circa 2% in 2008, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Ioan Hidegcuti, presedinte al Fondului Roman de Contragarantare (FRC).

Cele mai riscante credite apartin societatilor din constructii, din industria prelucratoare si din comert, a precizat Ioan Hidegcuti. Cele care isi onoreaza cel mai bine datoriile la banci sunt societatile care activeaza in agricultura si pe segmentul utilitatilor.

Potrivit acestuia, de la inceputul crizei, resursele de finantare s-au diminuat si costul creditului a crescut.

Sectorul bancar din Romania depinde de finantare externa intr-o proportie ridicata, capitalul strain fiind de peste 85%, a precizat Ioan Hidegcuti.

Creditele in valuta, mai riscante

Creditele in valuta au devenit mai riscante, la fel ca si cele pe termen scurt, a mai afirmat oficialul FRC.

Proportia creditelor neperformante din totalul creditelor a crescut in anul 2012, de la 14,3% in decembrie 2011, la 16,8% in iunie 2012, potrivit raportului asupra stabilitati financiare, publicat de BNR saptamana trecuta.

BNR avertizeaza: Piata creditarii locale, afectata de bancile din zona euro

Ritmul de crestere a proportiei creditelor neperformante din totalul creditelor a continuat tendinta de incetinire. In anul 2011, cresterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu patru puncte procentuale in anul 2010 si cinci puncte procentuale in 2009.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1452 ori