Cine este Dorin Umbrarescu, noul proprietar al ATE Bank

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 13:25
5187 citiri
Cine este Dorin Umbrarescu, noul proprietar al ATE Bank
Dorin Umbrarescu (FOTO) a contractat 20% din sumele alocate de CNADNR in 2011

Dorin Umbrarescu, unul din "regii asfaltului" din Romania, a preluat, miercuri, 93,27% din actiunile subsidiarei ATE Bank, de la grupul bancar Piraeus Bank, pentru suma de 10,9 milioane de euro.

Despre perspectivele unei tranzactii se vorbea inca din toamna anului trecut, cand se vehicula ca un grup de zece oameni de afaceri romani sunt interesati de cumpararea ATE Bank. Planul era ca banca sa fie capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in acest an sa intre in schema si SIF-urile care sa urce capitalurile pana la 200 milioane de euro.

Cum si-a asfaltat drumul spre propria banca

Dorin Umbrarescu este supranumit "regele asfaltului" pentru "abonamentul" sau la contractele pe sume fabuloase scoase la licitatie de statul roman. Numai in 2011, firmele detinute de omul de afaceri bacauan au reusit sa obtina 20% din toate lucrarile scoase la licitatie de CNADNR, incasand peste 200 de milioane de euro.

Cu o avere estimata la cateva sute de milioane de euro, Dorin Umbrarescu s-a remarcat prin firmele sale de contructii si intretinere drumuri, UMB Spedition si Tehnostrade.

Firma Spedition UMB a participat, printre altele, la constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti, a reabilitat o serie de sosele si lucreaza la constructia autostrazii Timisoara-Lugoj. Tehnostrade a executat, alaturi de UMB, primul tronson al autostrazii Timisoara Lugoj, si a reabilitat o serie de drumuri in tara.

In toamna anului trecut, consortiul Spedition UMB-Tehnostrade a castigat licitatia pentru construirea unui tronson de 8,7 kilometri intre Gilau si Mihaiesti al Autostrazii Transilvania.

Umbrarescu s-a ales cu dosar penal in luna ianuarie pentru posesie ilegala de munitie. Omul de afaceri a incercat, pe aeroportul din Bacau, sa se urce intr-un avion spre Oradea, cu 15 cartuse de vanatoare in geanta de mana.

Echipa lui Umbrarescu

Pe langa Dorin Umbrarescu, s-au mai vehiculat nume precum cel al lui Gruia Stoica. Noua banca ar urma sa fie condusa de fostul prim-vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care este si artizanul negocierilor. Ioan Niculae a lasat de inteles ca s-ar putea alatura si el grupului de investitori, potrivit unei declaratii oferite cotidianului Capital.

"Au iesit toate aprobarile pentru constituirea unei banci, numai cu capital romanesc. Eu voi participa, probabil, in baza unei oferte de subscriere", a declarat Ioan Niculae. El a mai spus ca este vorba despre o preluare pe piata din Romania si ca oricine va putea subscrie la capitalul bancii, care va fi functionala in doua saptamani.

ATE Bank, filiera greceasca

La mijlocul lui 2012, ATE Bank Grecia si sucursalele din regiune au fost preluate de Piraues Bank, incluzand si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.

In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.

Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83% din actiunile ATE, in valoare nominala de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt impartite intre 2.330 de persoane (2,07% din actionariat - 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei).

#Dorin Umbrarescu ATE Bank, #regii asfaltului Romania, #Umbrarescu Autostrada Transilvania , #Banci comerciale