Cat de departe sunt bancile din Romania de gloriosul 2008

Joi, 16 August 2012, ora 09:10
1336 citiri
Cat de departe sunt bancile din Romania de gloriosul 2008

Bancile autohtone realizau in 2008 profituri cumulate record, de peste un miliard de euro (4,4 miliarde de lei), in crestere cu 70% fata de cel realizat in anul precedent, oglindind boom-ul economic care a permis extinderea fara precedent a operatiunilor bancare in Romania.

In urmatorii patru ani, situatia s-a transformat radical, in linie cu inrautatirea perspectivelor macroeconomice interne, dar si cu criza datoriilor suverane din zona euro, care au determinat explozia imprumuturilor neperformante si inghetarea creditarii.

In 2011, pierderile din sistemul bancar romanesc s-au ridicat la aproape 777 de milioane lei, iar trendul de scadere se mentine si in prima jumatate a anului curent.

Astfel, in primele sase luni ale anului, randamentul capitalurilor bancilor, respectiv raportul dintre profitul net anualizat si capitalurile proprii la valoare medie a fost de -0,96% in iunie 2012, dupa ce la sfarsitul primului trimestru urcase la 1,30%, conform datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.

Citeste mai multe despre Cat de departe sunt bancile din Romania de gloriosul 2008 pe Ziare.com.

#profit banci, #rezultate financiare banci, #evolutie sistem bancar, #criza sistem bancar , #Banci comerciale