Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatiile repo; pragul ramane la 4 miliarde lei

BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatiile repo; pragul ramane la 4 miliarde lei


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 4 miliarde lei (aproape 900 milioane de euro), dupa ce in ultimele trei saptamani a coborat treptat pragul de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei.

Banii pusi la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au fost accesati de 15 banci, iar cererea institutiilor a fost de 4,2 ori mai mare, totalizand 17 miliarde lei.

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

In urma cu trei saptamani, BNR a decis prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Astfel, injectiile de lichiditate sunt mult inferioare sumelor imprumutate anterior. Numarul bancilor si fondurile atrase de aceastea au crescut vizibil incepand cu luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat partial in ultimele saptamani de decizia BNR de plafonare a imprumuturilor, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat. La cea mai recenta operatiuni, de joi, Finantele au respins toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiunile cu scadenta in ianuarie 2016, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Aceasta a fost a treia operatiune din luna august in care Trezoreria a respins ofertele bancilor.

Dobanzile afisate de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 5,23 - 5,73%, in scadere de la 5,47 - 5,97% pe an vineri.

BNR plafoneaza din nou suma cu care imprumuta bancile

Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1402 ori