BNR a dat peste 2 miliarde de lei bancilor cu probleme

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 15:24
1528 citiri
BNR a dat peste 2 miliarde de lei bancilor cu probleme

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a acordat, vineri, credit lombard de peste 2 miliarde lei bancilor comerciale, in conditiile in care lichiditatea din piata a scazut brusc pe fondul operatiunilor de tip swap, a declarat Mugur Isarescu. "Daca lichiditatea era suficienta (vineri n.r.), nu injectam peste 2 miliarde lei la lombard. A fost suficienta, dar dintr-o data au existat unii care au facut swap, ei au luat un fel de credit de la nu stiu cine", a mai spus Isarescu .


Creditul lombard - sau facilitatea de credit - este oferit de BNR bancilor care au nevoie de lichiditate, dar care trebuie sa garanteze cu titluri de stat. In prezent, dobanda anuala la creditul lombard este de 14,25%, fiind stabilita la 4% peste dobanda de politica monetara.


Guvernatorul BNR a precizat ca jucatorii care s-au gasit vineri intr-o astfel de situatie au fost nevoiti sa-si inchida pozitiile, "iar cativa nici n-au mai apucat".


"Au fost precum iepurasul din desene (animate) care alearga pe crenguta si se termina crenguta, iar ei mai fac vreo zece pasi. Nu e cea mai mare glorie pentru o banca mare sa-si inchida pozitiile ", a adaugat Isarescu.


Vineri, dobanzile pentru depozitele la o zi de tip overnight din piata monetara interbancara au sarit la circa 20-40%, dupa ce speculatorii au inceput sa inchida pozitiile deschise pe euro/leu si au avut nevoie sa cumpere lei, potrivit dealerilor din piata. Cererea mare a apreciat semnificativ leul, de la 3,7650 pana la 3,67 lei/euro, in contrast cu evolutia regionala.