Analistii vad o majorare a dobanzii cheie la 9,5%

Marti, 25 Martie 2008, ora 15:03
1612 citiri
Analistii vad o majorare a dobanzii cheie la 9,5%

BNR ar putea majora dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale pana la 9,5%, sustin unii analisti, in timp ce altii anticipeaza o crestere, dar considera ca pasul corect ar fi mentinerea dobanzii, pentru a nu mai incuraja creditarea in valuta si pentru a sprijini corectia deficitului extern.

Economistii argumenteaza ca efectele majorarii dobanzii de politica monetara se transmit cu o intarziere de cateva luni asupra preturilor, astfel ca masura de miercuri ar urma sa influenteze inflatia din lunile urmatoare, cand aceasta s-ar putea situa, deja, sub 6%.

In plus, multi dintre analisti sustin ca eventuala majorare a dobanzii cheie cu o jumatate de punct procentual ar putea fi ultima miscare de inasprire a politicii monetare in acest an, in cazul in care nu apar presiuni inflationiste suplimentare sau de depreciere a leului.

Unii analisti estimeaza ca este posibil ca BNR sa ia si noi masuri administrative in cadrul sedintei consiliului de administratie al BNR de miercuri, precum scaderea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, apreciind ca unele banci se confrunta, in prezent, cu o lipsa a lichiditatii.

O alta solutie considerata oportuna de piata ar fi majorarea dobanzilor platite pentru RMO-urile pe care bancile trebuie sa le constituie lunar, in conditiile incare acestea sunt mult mai mici in Romania fata de cele din alte state din regiune.

Piata anticipeaza o crestere cu pana la 0,5 puncte procentuale a dobanzii cheie

"Scenariul nostru de baza prevede majorarea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale. Nu cred ca vom vedea un nivel de 10% si consider ca, pe masura ce dobanda e mai ridicata, eficienta marginala a politicii monetare este mai scazuta. Ceea ce s-a putut obtine prin majorarile de dobanda se va consuma, probabil in perioada urmatoare", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Anghel considera ca aceasta majorare ar putea fi ultima, fiind urmata de un interval in care dobanda cheie se va mentine, insa acest lucru depinde de evolutia inflatiei si implicit, de evolutia noului an agricol si de cursul de schimb. "Parerea mea este ca economia Romaniei depinde, in prezent, mai mult de vreme decat de turbulentele din piata internationala", a adaugat Anghel.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, mizeaza tot pe cresterea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale si considera, la randul sau, ca 9,5% ar trebui sa fie nivelul maxim pentru perioada urmatoare. "Nu exista niciun motiv pentru care dobanda cheie sa se duca peste 9,5%, avand in vedere ca acest nivel va influenta nivelul inflatiei abia peste sase luni, iar acest nivel ar putea fi sub 6%, in conditiile temperarii cresterii preturilor", a explicat Dumitru.

Economistul sef al Unicredit tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca BNR va majora dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale in sedinta de politica monetara de miercuri. "Nu excludem nici cresteri ulterioare, in cazul in care apar noi deprecieri de curs si noi socuri inflationiste. Cursul de schimb depinde de evolutia pe piata internationala, insa am putea vedea o apreciere fata de nivelul curent, pe baza evolutiei economiei romanesti, in conditiile in care asteptarile pentru cresterea produsului intern brut sunt de 5,5% in 2008, pe fondul intrarilor de investitii straine si de fonduri europene", a mai spus Pal.

Pe de alta parte, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale apreciaza ca majorarea dobanzii de politica monetara in sedinta BNR de miercuri "nu este oportuna", tinand cont de prognozele de temperare a inflatiei in lunile urmatoare, care sunt reconfirmate de piata, dar si de intarzierea cu care se transmite efectul integral al modificarilor dobanzii de politica monetara. in cazul majorarilor de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, cu 2 puncte procentuale in total, efectul nu se va simti integral inainte de finalul primului semestru, mai spune Libocor. in plus, el argumenteaza ca masurile aferente corectiei deficitului extern sunt mai eficiente in cazul in care cursul de schimb ramane aproape de nivelul actual decat daca moneda nationala se apreciaza.

"Pentru a anticipa decizia BNR din 26 martie, componenta dobanda a indicelui conditiilor monetare trebuie privita din doua unghiuri de comparatie - cu mediul extern si cu necesitatea mediului intern. In comparatie cu mediul extern, diferetialul de dobanda este mai mult decat confortabil in favoarea Romaniei: 675 puncte de baza pe relatia cu Federal Reserve (6,75 puncte procentuale n.r.) si 500 puncte de baza (5 puncte procentuale n.r) pe relatia cu Banca Centrala Europeana (BCE)", sustine Libocor.

Federal Reserve a decis, recent, reducerea dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 2,25%, in timp ce BCE a decis, dupa ultima sedinta, mentinerea dobanzii de politica monetara la 4%.

De aceeasi parere sunt si economistii de la Bancpost, dar si presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, care nu exclud cresterea dobanzii cheie, dar considera ca o mentinere ar fi mai prudenta.

"Date fiind rata ridicata a inflatiei, vulnerabilitatea cursului de schimb si nevoia atragerii de capitaluri pentru finantarea deficitului de cont curent, este de asteptat ca BNR sa decida majorarea ratei dobanzii de politica monetara, insa perspectivele economiei nu justifica reactiile emotionale", considera directorul executiv pentru pietele globale, Lucian Isar, si economistul sef pentru pietele globale, Dan Bucsa, de la Bancpost. Ei considera ca o majorare la 9,25% reprezinta pasul maxim pe care banca centrala ar fi indicat sa-l faca in sedinta din 26 martie.

La polul opus, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, care mizeaza pe majorarea dobanzii cheie la 9,5% in sedinta de miercuri, considera ca aceasta va ajunge chiar la 10% si ca majorarea cu un punct procentual ar fi necesara chiar din aceasta luna. "Noi ne asteptam ca dobanda de politica monetara sa ajunga la 10%. Aceasta miscare ar fi necesara chiar din martie, dar nu credem ca BNR va adopta o atitudine atat de agresiva", explica economistul de la ING Bank, citat de News In.

Dobanda cheie - ca parte a unui mix de instrumente de politica monetara

Economistul sef al BCR spune ca banca centrala ar trebui sa se axeze pe un mix de instrumente, care sa includa, pe langa rata dobanzii, si masuri administrative. "Daca BNR creste in continuare dobanda, apare acelasi avantaj pentru creditele in valuta. Scaderea cotei pentru rezervele minime obligatorii (RMO) in lei ale bancilor sau o bonificatie mai buna a nivelului de dobanda pentru RMO-uri, care la noi este extrem de redus, ar putea fi solutii, dar nu pentru sedinta de miercuri. BNR ar trebui totusi sa astepte trecerea sarbatorilor de Paste, cand consumul este foarte ridicat", a mai spus economistul sef al BCR. El a explicat ca, in tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, pe langa cote mai mici ale RMO-urilor exista si dobanzi foarte apropiate de piata, ceea ce diminueaza costurile cu rezervele obligatorii ale bancilor.

Dobanzile ridicate din piata se explica si prin lipsa de lichiditate cu care unele banci se confrunta, considera economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Noi credem ca exista sanse ca, pe 26 martie, BNR sa decida scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei", a adaugat Dumitru. Economistul UniCredit tiriac Bank spune ca modificarea RMO-urilor ar limita cresterea creditarii in valuta in urmatoarele luni, dar nu ar reprezenta o solutie pe termen lung, in conditiile in care bancile isi pot externaliza o parte din credite.

Inflatia, principala preocuparea a BNR, care urmareste prioritar stabilitatea preturilor, a urcat in luna februarie cu 0,7% fata de luna anterioara si a atins, la an, 7,97%, iar analistii estimeaza ca, dupa atingerea celor mai ridicate niveluri in martie si aprilie, aceasta ar putea reintra pe o panta descendenta, putand sa revina sub 6% la sfarsitul anului. Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere cu 1,6 puncte procentuale estimarile pentru sfarsitul anului, la 5,9%, dar a mentinut tinta pentru 2008 la 3,8%, plus minus un punct procentual.