50% dintre bancile romanesti ar putea inregistra pierderi in 2009

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:15
1475 citiri
50% dintre bancile romanesti ar putea inregistra pierderi in 2009

Jumatate dintre bancile comerciale din Romania risca sa incheie anul acesta pe pierdere, din cauza dublarii provizioanelor, a costurilor ridicate pe care le platesc pentru depozitele atrase si pe piata interbancara, sustin expertii financiari din piata.

"Estimez cel putin o dublare a creditelor considerate pierdere sau indoielnice. Daca au ce executa, o sa se trezeasca cu o gramada de case si masini pe care nu au cum sa le vanda.

Varianta cea mai probabila este aceea ca situatia economica a Romaniei se va inrautati sau va ramane la fel ca acum, iar reesalonarea datoriilor nu face decat sa cosmetizeze situatia bilantului bancilor. Mai mult de jumatate dintre bancile romanesti o sa incheie anul pe pierdere", a declarat Dragos Cabat, presedintele CFA, citat de Business Standard.

Creditele considerate pierdere in bilantul bancilor au facut un salt in 2008 cu 129%, pana la 2,15 miliarde euro, avansul acestora fiind numai in decembrie de 211 milioane euro.

Pe de alta parte, in cazul in care s-ar desfiinta cele 500 de locuri de munca ale executorilor bancari, cum se propune in noul cod de procedura civila aflat in Parlament, bancile ar pierde 10% la fiecare tranzactie de executare silita.

"Executorii bancari in proportie de 30% din cazuri nu executa, nefiind platiti din comisioane, ci incearca sa convinga oamenii sa plateasca ratele.

Executorii judecatoresti executa silit si iau un comision de 10-20%, iar banca ramane cu problema nerezolvata si clientii fara casa. Fiecare banca ar pierde la fiecare tranzactie 10%, ceea ce inseamna costuri mai mari pentru banci", explica Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci romanesti, # pierderi, # executori, # rate , #Banci comerciale