BNR a redus dobanda cheie. Cum va influenta economia Romaniei?

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 18:00
2781 citiri
BNR a redus dobanda cheie. Cum va influenta economia Romaniei?

BNR a redus dobanda cheie la sedinta programata joi, pana la 5,75%, de la 6%. Banca centrala a luat aceasta decizie in ciuda riscurilor care s-ar rasfrange asupra leului. Moneda nationala s-ar putea deprecia, iar decizia BNR nu ar reduce neaparat dobanzile la credite.

Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca decizia BNR de joi, face parte dintr-o serie de scaderi previzibile, "de vreme ce inflatia s-a temperat, dupa 'cocoasa' provocata de marirea TVA, iar inflatia a ajuns foarte mica", spune analistul pentru Business 24.

"Este firesc ca banca nationala sa dea curs si sa urmeze aceeasi tendinta. In continuare, dobanda din Romania este foarte mare. In mod normal, ea ar trebuie sa fie de 2 procente peste rata inflatiei. In termenii absoluti, dobanda cheie este cea mai mare din Europa".

In niciun caz nu se poate spune ca BNR apara leul, prin decizia de joi, spune analistul financiar Lucian Davidescu. "O scadere a dobanzii cheie este de natura sa slabeasca moneda, care devine mai putin atractiva. Se poate spune ca apara leul, pentru ca nu a facut o miscare mai agresiva".

Intrebat daca reducerea dobanzii-cheie va avea un impact asupra dobanzilor la credite, analistul financiar Lucian Davidescu spune ca nu este posibil. "Este putin probabil ca aceste miscari, pe termen scurt sa influenteze evolutia dobanzilor la credite. Sigur, daca vor fi cumulate mai multe miscari de acest tip pe termen lung, iar bancile vor anticipa un trend de scadere, vom vedea o usoara scadere", explica Lucian Davidescu.

Acesta precizeaza, insa, ca vorbim despre tendinte anuale si multianuale si ca s-ar putea sa vedem ca, din cauza temperarii inflatiei de anul trecut, sa asistam in 2013 la o reducere a dobanzii medie cu maxim un punct procentual.

"In sens strict, exista o legatura intre consum si scaderea dobanzii cheie. Ce voia sa spuna Isarescu este de fapt, ca legatura este mult prea slaba si nu se poate tine cont de ea, in clipa in care se discuta reducerea dobanzii de politica monetara".

Analistul economic Florin Catu spune ca decizia BNR ajuta economia reala foarte putin. "Modul in care BNR aduce lichiditate in sistem nu este asa de simplu. O reducere a dobanzii cheie nu inseamna neaparat o creditare mai ieftina. Este un ajutor direct pentru finantarea bancilor, pe term scurt", spune Florin Catu.

Acesta adauga ca bancile investesc acum doar in obligatiuni de stat. Efectul pervers ca statul roman se va imprumuta mai iefdtin. Mai degraba semnalul pe care il da banca centrala este ca avem un ciclu al reducerii dobanzilor. Ar putea urma si alte reduceri ale dobanzii si ar fi un interval pentru bancile din piata, ca ar trebui sa se incadreze intr-o tendinta de scadere.

Pe de alta parte, economistul sef al bancii UniCredit Tiriac, Dan Bucsa, sustine ca o reducere a dobanzii de politica monetara nu ar afecta puternic leul. "Nu cred ca o reducere de dobanda ar afecta puternic leul, deoarece randamentele la leu ar ramane inca ridicate, iar increderea investitorilor este principalul determinant pentru monedele din Europa Centrala si de Est", explica economistul sef al UniCredit Tiriac.

Desi romanii nu sunt neaparat avantajati de reducerea dobanzii de politica monetara, in conditiile in care aceasta deciziei nu implica neaparat si o diminuare a dobanzilor la credite, cel mai avantajat ar fi statul roman. Acesta s-ar putea imprumuta mai ieftin de la bancile prezente pe piata centrala. O reducere a dobanzii cheie ar putea stimula consumul, dar nu doar cu un sfert de punct procentual, atrag atentia analistii.

Pentru a putea stimula economia se impune un ciclu mai lung de relaxare a politicii monetare, mai spun acestia. Daca banca centrala da semnale ca se va opri dupa o singura decizie de reducere a dobanzii, atunci efectul va fi zero.

In februarie 2009 BNR a redus cu 0,25% dobanda cheie. In urmatoarele 3 luni, creditele s-au scumpit, in conditiile in care dobanda medie la creditele noi, pe termen pana la 5 ani, acordate IMM-urilor, a crescut la 22,3%. In luna iulie 2009, banca centrala a scazut dobanda cheie la 9%. Dupa aceasta decizie, nivelul dobanzilor medii la creditele noi a ramas constant. Cea mai mare reducere a dobanzilor bancare la creditele noi a avut loc la sfarsitul lui aprilie 2009.

In urmatoarele 3 luni, bancile au scumpit creditele de la 21,3% (dobanda medie la creditele noi pe termen de 1-5 ani acordate IMM), la 22,3%. In sedinta din 2 noiembrie 2011, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00 la suta de la 6,25 la suta pe an incepand cu data de 3 noiembrie 2011.

"Reducerea ratei anuale a inflatiei s-a produs in principal datorita scaderii din perioada iunie-septembrie a nivelului preturilor volatile ale produselor alimentare si a epuizarii unei mari parti a efectului de runda intai al majorarii TVA. Pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu ajustarea in scadere a anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare", se arata in comunicatul BNR de la acel moment.

Sase din cei 11 analisti consultati anticipeaza o reducere a dobanzii cu un sfert de punct procentual, in timp ce restul de cinci estimeaza ca banca centrala va mentine actualul nivel de 6%. BNR a surprins cu o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii in noiembrie. La acea data, Romania a fost prima dintre tarile emergente ale UE care a decis sa reduca dobanda. Motivatia BNR a fost ca incearca incurajarea recuperarii economice.

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
#dobanda politica monetara, #reducere dobanda politica monetara, #dobanda cheie bnr, #reducere dobanzi credite , #Banci Bucuresti