După începerea invaziei Moscovei din Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului. Dar ”prietenia fără limite” dintre Rusia și China a părut că va atenua pierderea pieței europene, însă acum aceasta dă rateuri. Putin primește o lovitură grea de la Beijing, care a anunțat că băncile chineze refuză să lucreze cu instituțiile financiare din Rusia, de teama sancțiunilor Statelor Unite.
China a fost principalul partener comercial al Rusiei de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, după ce sancțiunile conduse de SUA au secat piețele occidentale pentru Moscova. Deși Putin s-a lăudat cu legăturile strânse cu liderul chinez Xi Jinping, China nu mai este partenerul economic care era în 2023, când schimburile comerciale dintre cele două țări au atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari, potrivit Newsweek.
Comercianții chinezi au devenit nervoși în legătură cu perspectiva unor sancțiuni secundare, în special după runda de măsuri din 21 noiembrie 2024, pe care Departamentul Trezoreriei SUA a impus-o pentru peste 50 de instituții de credit rusești.
Un magnat rus din preajma lui Putin dezvăluie: ”Va exista o zonă în care nimeni nu va mai intra vreodată”
Printre acestea s-a numărat Gazprombank, principalul debușeu pentru plățile exporturilor de gaze ale Rusiei din Occident. Includerea acesteia pe listă a contribuit la prăbușirea rublei, moneda rusă, la cel mai scăzut nivel față de dolarul american din ultimele 32 de luni.
Rubla a scăzut, de asemenea, în raport cu moneda chineză, yuanul, ceea ce a determinat exportatorii chinezi, îngrijorați de pierderile, pe care le-ar putea cauza afacerile cu Rusia, să suspende vânzările pe platformele rusești de comerț electronic.
Acum, comerțul dintre Rusia și China se confruntă cu o nouă barieră după ce majoritatea băncilor chineze și-au încheiat relațiile cu instituțiile de credit rusești, a declarat directorul general al firmei de investiții și consultanță First Group, Alexey Poroshin, pentru cotidianul rus Izvestia.
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
Acest lucru a fost confirmat pentru publicația rusă și de Alexei Razumovsky, directorul comercial al Impaya Rus. Acesta a declarat că Banca Chinei refuză deja să accepte plăți de la băncile rusești care se află pe noua listă de sancțiuni.
Clienții Băncii Kunlun din China, pe care importatorii ruși o foloseau adesea pentru a plăti pentru bunuri, au declarat că au fost informați cu privire la faptul că plățile de la băncile sancționate nu erau acceptate.
Roman Tikhonov, director de produse la compania fintech Paygine, a declarat pentru un post de televiziune că se așteaptă ca și alte instituții chineze să urmeze exemplul.
O băutură consumată zilnic, bună pentru sănătate: Te protejează de boli de inimă, accident cerebral și demență
Presa rusă a relatat pe larg despre consecințele celor mai recente sancțiuni ale administrației Biden, descriindu-le drept eforturi ale președintelui american de a exercita cât mai multă presiune asupra lui Putin înainte de a-și părăsi funcția.
Cu toate acestea, Poroșin a declarat pentru Izvestia că nu se așteaptă ca situația privind comerțul cu China să se îmbunătățească, chiar și atunci când Donald Trump va ajunge la Casa Albă. Dar Alexei Tarapovsky, fondator al Anderida Financial Group, și-a exprimat speranța că noul președinte al SUA ar putea duce la o relaxare a sancțiunilor contra Rusiei.
...citeste mai departe despre "”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA" pe Ziare.com