Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Test pentru afacerea ta: Ai resurse financiare?

Test pentru afacerea ta: Ai resurse financiare?

Indiscutabil, inainte de a demara propriul business trebuie sa dispui de resurse financiare. Fie ca iei imprumut de la o banca (vezi creditul start-up de la Banca Transilvania!) fie iti scoti economiile din cont, trebuie sa fii sigur ca nu te opresti la jumatatea drumului din lipsa de bani. Pentru a preintampina astfel de neajunsuri, fa-ti testul de ... afaceri, elaborat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.Trebuie doar sa raspunzi la 7 intrebari pentru a lua cea mai buna decizie. Mult succes pe drumul pe care vrei sa pornesti!

Ia o foaie de hartie si noteaza, punctual, raspunsurile la fiecare intrebare in parte dupa cum urmeaza:

DA (cu certitudine) A- 5 puncte;

DA A- 4 puncte;

DA/Nu (partial) A- 3 puncte;

NU (cu certitudine) A- 1 punct;

1. Ai efectuat un calcul cat de cat exact al resurselor financiare care sunt necesare in stadiul de demarare a afacerii tale?

2. Dispui de resurse proprii pentru acoperirea macar partiala a necesarului (economii sau aport in natura: echipamente, constructii sau altele)?

3. Exista posibilitatea de a obtine capital de la rude sau cunostinte, in conditii avantajoase?

4. Dispui de garantii ce urmeaza a fi oferite unei banci pentru un eventual credit?

5. Capitalul de start de care dispui este suficient pentru perioada in care cheltuielile vor depasi incasarile?

6. Calculele tale referitoare la veniturile previzionate sunt fundamentate pe baza unor date certe de piata?

7. Ai luat in calcul toate cheltuielile posibile?

Cum se interpreteaza testul?

Calculati numarul total de puncte obtinut in urma raspunsurilor la intrebari. Determinati punctajul mediu prin impartirea numarului total de puncte la numarul de intrebari, respectiv 7.

Raspuns:

3,80 - 5,00 - Daca sunt realiste calculele tale, inseamna ca dispui de banii necesari lansarii in afaceri. Fii atent sa-i cheltuiesti de la inceput cu chibzuinta, chiar daca nu-ti lipsesc.

2,60 - 3,79 - Nu dispui in totalitate de banii necesari. Dar bani se gasesc. Daca ideile tale sunt bune, daca piata "merge" atunci si businessul tau va merge.

1,40 - 1,59 - Din punct de vedere finaciar nu stai prea bine. Inainte de a te lansa in afaceri fara o asigurare financiara corespunzatoare trebuie sa mai reflectezi. Sigur vei lua decizia cea mai potrivita.

Sub 1,4 - Fara sa dispui de capitalul necesar este extrem de greu sa reusesti de la inceput. Poate dupa o mica asteptare lucrurile se vor imbunatati. Niciodata nu e prea tarziu atunci cand vrei sa mai gasesti o solutie.

Nicoleta Margineanu

Bani si Afaceri - www.banisiafaceri.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1044 ori