Saptamana a inceput cu o sedinta dominata de cumparatori

Luni, 19 Iunie 2006, ora 17:16
1021 citiri

Cele mai multe din societatile mari au inregistrat cresteri la nivelul cotatiilor inca de dimineata, insa pe parcurs nu toate si-au pastrat ritmul. In general, SIF-urile au continuat sa urce si in a doua parte a sedintei, chiar daca nu cu acelasi entuziasm ca in prima jumatate.Nu au lipsit nici tranzactiile mari pe unele societati, ceea ce a favorizat un rulaj mai bun decat vineri, de 18,6 milioane RON. Dupa o lunga perioada de timp, am asistat la o sedinta in care se cumpara cu o oarecare incredere, o sedinta in care investitorii s-au aratat optimisti.

Cel mai tranzactionat emitent a fost Zentiva Bucuresti (SCD), cu un rulaj de 3 milioane RON. Pe parcursul sedintei s-au tranzactionat pachete importante, de cate 400-500 mii actiuni, ceea ce a dus la un volum total de 2 milioane actiuni, maxim al acestui an. Cursul insa nu a parasit decat temporar nivelul la care s-a fixat inca de la inceputul lunii martie, de 1,55 RON/actiune, undeva la jumatatea sedintei vanzandu-se pana la 1,5 RON, cu o revenire ulterioara la fel de rapida.

Actiunile bancare au incheiat toate sedinta pe minus, segmentul bancar este singurul cu scaderi in bloc. Cu o lichiditate mult mai buna decat celelalte, Banca Transilvania (TLV) a inchis la 0,86 RON/actiune (-0,6%). Insa cea mai mare scadere o inregistreaza titlurile BRD-GSG (BRD), unde la final a aparut in piata un val de vanzari ce a dus cursul pana la 15,2 RON/actiune (-1,3%).

Comunicatul ce anunta initierea unui proiect legislativ privind unele masuri pentru privatizarea Oltchim Rm. Valcea (OLT) a creat in piata inca de la deschidere un entuziasm general pe piata acestor titluri. Cursul a urcat rapid la palierul de 0,4 RON/actiune, neatins din 16 mai anul acesta. Ulterior cursul a mai scazut, noile cotatii s-au dovedit ispititoare pentru unii investitori care au profitat de ocazie pentru a mai marca din profituri, insa inchiderea a avut loc tot la un pret bun, de 0,3940 RON, cu 10,4% mai sus decat vineri, cea mai mare crestere din intreaga sedinta.

Titlurile SIF au inregistrat cresteri in bloc in prima ora de la deschidere, dupa care s-au stabilizat la noile cotatii castigate. Nu toate, la unele titluri s-au continuat cumpararile si la final. Astfel, SIF Moldova (SIF2) inregistreaza o crestere impresionanta, de 5,5% la un pret de inchidere de 1,72 RON/actiune. In continuare se manifesta prudenta in acest segment, volumele nu foarte mari ce s-au tranzactionat pot sa semnaleze o retinere a cumparatorilor, un entuziasm limitat, precum si o oarecare indisponibilitate a detinatorilor de actiuni de a vinde la aceste cotatii. Va trebui sa treaca o anumita perioada de timp pentru ca piata SIF sa se va debaraseze de aceasta prudenta, de altfel fireasca dupa scaderile ce au avut loc.

La ( Transelectrica ) s-au subscris pana acum un numar de 4.986.715 actiuni in transa mare (113,4% rata de subscriere), iar in transa mica un numar de 1.973.625 actiuni, din 2.931.915 actiuni oferite (rata de subscriere de 67,3%).

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro