Raport zilnic de tranzactionare 12/06/2007

Marti, 12 Iunie 2007, ora 17:20
998 citiri

Valoarea tranzactiilor din sedinta de azi este de 31,71 mil RON, mai mare cu 19% fata de valoarea inregistrata in sedinta de ieri. Cinci emitenti au reusit in sedinta de azi sa depaseasca valoarea de 1 milion de dolari: Banca Transilvania, SIF Oltenia, SIF Moldova, SIF Muntenia si Petrom. Indicii bursieri inregistreaza o sedinta de variatii usoare, in jur de 1%, indicele BET-FI s-a dereciat cu 0,22%, pana la valoarea de 71.906,09 puncte.

Deal-uri

In sedinta de azi s-a inregistrat o singura tranzactie DEAL cu 600.000 de actiuni SIF Muntenia (SIF4) la pretul de 2,3 RON/actiune, valoarea tranzactiei fiind de 1,38 milioane de RON.

Top-uri

Cel mai mult in sedinta de azi s-au apreciat titlurile Electroputere Craiova (EPT) care au inregistrat o crestere de 14,98%, pana la pretul de 0,2840 RON/actiune, iar cele mai mari scaderi au inregistrat titlurile Electroaparataj (ELJ) ce au pierdut in sedinta de azi 14,77% inchiderea fiind realizata la 0,75 RON/actiune.

Evolutie SIF-uri

Societatile de Investitii Financiare se depreciaza usor in sedinta de azi, pe volume reduse pentru acesti emitenti, deprecierea indicelui BET-FI fiind de 0,22%, inchiderea realizandu-se la 71.906,09 puncte, sub pragul de 72.000 puncte.

SIF Transilvania inchide sedinta de azi la 2,35 RON/actiune, maximul zilei, inregistrand o apreciere de 0,86%, pe un volum foarte mic de doar 0,44 milioane de actiuni. SIF Oltenia inchide pe zero sedinta de azi la 3,55 RON/actiune, maximul zilei fiind atins la 3,57 RON/actiune, pe un volum scazut de 0,7 milioane de actiuni. Volumele sunt in continuare mici pentru acesti emitenti, dar poate normale pentru o zi de vara, investitorii fiind in asteptarea unor date noi care ar putea contura o directie mai clara pentru acesti emitenti.

Cele mai supraevaluate fata de NAV-ul calculat cf. Normelor CNVM sunt titlurile SIF Transilvania si SIF Muntenia.

Evolutie alte sectoare la Bursa

Broker Cluj (BRK) se apreciaza in sedinta de azi cu 2,78% inchiderea fiind realizata la 2,59 RON/actiune, maximul zilei, pe un volum de 0,36 milioane de actiuni. Emitentul continua evolutia pe trend ascendent, fiind probabile noi aprecieri pana la data de inregistrare pentru participarea la majorarea de capital.

Petrom (SNP) inregistreaza o prima sedinta de revenire, dupa anuntul privind neinchiderea rafinariei Arpechim, valoarea de inchidere fiind de 0,515 RON/actiune, maximul zilei. Volumul destul de mare facut azi de 8,9 miliane de actiuni, precum si inchiderea de azi sunt premisele unor noi aprecieri in sedintele imediat urmatoare.

Alumil Rom Industy (ALU) dupa un minim facut la 6,55 RON/actiune emitentul inchide ziua la 6,7 RON/actiune, o prima zi de crestere dupa mai multe zile de corectie. Totusi volumul se mentine redus, in aceste conditii in viitorul apropiat ne putem astepta la evolutii in intervalul 6-7 RON/actiune,pe o lichiditate scazuta.

Dafora Medias (DAFR) se apreciaza in sedinta de azi cu 2,25%, inchiderea fiind realizata la 0,91 RON/actiune, maximul zilei pe un volum de 0,14 milioane de actiuni. Emitentul revine pe crestere usoara dupa mai multe sedinte de corectie, noi inchideri deasupra suportului de la 0,9 RON/actiune si intrarea pe trend ascendent pe termen scurt sunt foarte posibile.

Info piata

Catalin Chelu, persoana initiata, a vandut un pachet de 58.000 actiuni la SIF Moldova la pretul de 3,11 RON/actiune in data de 11.06.2007.

Opinia brokerului

Lichiditatea se imbunatateste la bursa ajutata de tranzactiile insemnate cu titlurile Petrom dar si de schimburile importante cu actiunile SIF 4 Muntenia si Flamingo International. Investitorii s-au grabit sa includa titluri Petrom in portofolii dupa ce judecatorii au considerat ca activitatea Arpechim nu trebuie oprita.

Cumpararile masive de actiuni Petrom au fost insotite de marcari de profituri pe titlurile din sectorul bancar care s-au depreciat destul de serios in prima parte a sedintei si asta pentru a treia sedinta la rand, existand in zilele urmatoare posibilitatea revenirii pe plus a acestora. La SIF-uri continua volumele reduse, exceptia constituind-o schimburile din deal si regular din finalul sedintei cu actiunile SIF 4 Muntenia.

Broker Cluj a stabilit un nou maxim la 2,59 RON/actiune compania marcand profit substantial prin diminuarea detinerii de la Mecanica Ceahlau. Pentru sedinta urmatoare ne asteptam la o continuare a volatilitatilor la Petrom si banci, cu posibile implicatii si pentru restul simbolurilor.

La ora redactarii acestui material pietele internationale continuau sa evolueze pe minus, in functie de inchiderea lor probabil vom avea reactii si la Bucuresti.

Bloombiz