Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen: Banca Transilvania este pregatita sa profite de ezitarile competitorilor

Raiffeisen: Banca Transilvania este pregatita sa profite de ezitarile competitorilor

Banca Transilvania (BT) se bucura de un mediu competitiv favorabil si isi poate majora cota de piata fara sa renunte la marja de profit, datorita atitudinii prudente a bancilor cu capital strain din Romania, lichiditatii bune din piata si scaderii dobanzilor la lei, potrivit unei analize Raiffeisen.

"In pofida unui mediu economic inca dificil, care anticipam ca isi va reveni doar modest in 2010, Banca Transilvania se bucura de un mediu competitiv favorabil ca rezultat al: abordarii prudente a mai multor banci locale (spre exemplu cele cu capital strain) din cauza dificultatilor companiilor-mama; lichiditatii disponibile pe piata in urma reducerii rezervelor minime de catre banca centrala; si scaderii dobanzilor la depozitele in lei, care au imbunatatit semnificativ pozitia competitiva a BT datorita inclinarii portofoliului spre moneda nationala", se arata intr-o analiza a Raiffeisen Capital&Investment, precizeaza Mediafax.

Astfel, Banca Transilvania (TLV), institutie care a dat dovada dintotdeauna de o abordare agresiva, are acum ocazia sa-si aleaga "pe spranceana" clientii si sa-si ridice cota de piata fara a renunta "la prea multa marja", apreciaza analistii Raiffeisen.


O astfel de strategie implica in mod normal asumarea unor riscuri, in special tinand cont de faptul ca portofoliul BT este expus semnificativ la IMM-uri, insa solicitarea de majorare de capital anuntata recent pare sa sprijine abordarea adoptata de banca, considera casa de brokeraj.


Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a propus saptamana trecuta actionarilor majorarea capitalului cu 391,5 milioane lei, la 1,47 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor in suma de 173,9 milioane lei, utilizarea primelor de emisiune in valoare de 97,6 milioane lei si prin aporturi in numerar de 120 milioane lei.


In acest context, Raiffeisen anticipeaza majorarea puternica a profitului BT in acest an, dar si accelerarea cresterii portofoliului de credite cu 12%.


Imprumuturile neperformante ar urma sa se plafoneze la maximum 17,1% din soldul creditelor, reducand astfel semnificativ costul riscului, principalul factor de influenta asupra profitului net.


Astfel, analistii Raiffeisen estimeaza ca Banca Transilvania a avut un profit net ajustat de 32 milioane lei anul trecut, care ar urma sa urce la 228,5 milioane lei in 2010, conform standardelor internationale de raportare financiara.


Dupa metodologia romaneasca, profitul net al BT a scazut anul trecut cu 77,5%, la 61,9 milioane lei.


Raiffeisen a majorat usor pretul tinta al TLV la 12 luni, de la 2,3 lei la 2,49 lei, si a confirmat recomandarea "hold" (pasteraza) pentru detinatorii actiunilor bancii.


Actiunile BT urcau joi, la ora 12:46, cu 0,87%, la 2,33 lei.


BT este singura banca privata importanta din Romania care nu face parte dintr-un grup financiar multinational.


Printre actionarii institutiei de credit se regasesc Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), International Finance Corp - divizie a Bancii Mondiale, si Bank of Cyprus.


Conform celor mai recente raportari afisate pe site-ul BVB, BERD detine 14,61% din actiunile BT, iar Bank of Cyprus are 9,7% din titluri. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2441 ori