Administratorii de fonduri de investitii vor reduce comisioanele de rascumparare a unitatilor de fond, in conditiile in care modificarile operate de CNVM in legislatia organismelor de plasament colectiv elimina posibilitatea atacurilor speculative pe termen scurt.
Astfel, o dispunere de masuri emisa de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in februarie corecteaza neajunsurile actualelor reglementari ale fondurilor de investitii din Romania, armonizand legislatia cu cea europeana din acest domeniu.
"Prin aceasta dispunere de masuri se incearca diferentierea unui anumit tip de investitori, cei care fac speculatii pe termen scurt, de cei cu un orizont de investitie pe termen mediu sau lung, care sunt dezavantajati de actiunile primilor", a spus Dragos Neacsu, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).
Una dintre cele mai importante modificari in privinta evaluarii activelor fondurilor implica pretul la care investitorii cumpara sau rascumpara unitati de fond, acesta nemaifiind cunoscut in momentul efectuarii de tranzactii.
"Astfel, investitorii nu vor mai putea alege cate unitati de fond cumpara, ci doar cati bani vor investi.
Ei vor afla cate unitati detin abia dupa efectuarea tranzactiei", a adaugat Neacsu.
El a explicat ca aceasta masura previne eventualele atacuri speculative asupra unui fond de investitii, asemeni celor petrecute in octombrie anul trecut, moment in care volatilitatea pietei de actiuni a atins cote nemaiintalnite.
Neacsu precizeaza ca volatilitatea inregistrata anul trecut pe Bursa a putut fi speculata de unii investitori si prin cumpararea de unitati de fond pe termen scurt, chiar daca, in principiu, fondurile se adreseaza investitorilor pe termen lung.
"Practic, in acea perioada, un investitor putea cumpara unitati de fond, care erau calculate la pretul actiunilor de acum trei zile, in conditiile in care el stia evolutia pietei din ultimele zile.
Astfel, era o investitie aproape fara risc, pentru ca in foarte scurt timp isi rascumpara unitatile", explica vicepresedintele AAF si presedinte al Erste Asset Management.
In urma unor astfel de practici, administratorii de fonduri au fost nevoiti sa introduca comisioane de rascumparare mari, pentru a-si acoperi pierderile provocate de speculatori.
"Dupa introducerea acestei dispuneri de masuri a CNVM, se vor elimina comisioanele mari de rascumparare, deoarece acestea au fost introduse doar ca o masura de urgenta", a mai spus Dragos Neacsu.
Totodata, administratorii pot stabili si un moment al zilei (cut off time) in functie de care sa calculeze pretul de cumparare/rascumparare al unitatilor de fond.
Societatile de administrare a investitiilor vor trebui sa introduca prevederile dispunerii de masuri pana in 7 mai, iar primul administrator care trece la noile reglementari este BT Asset Management.
Presedintele diviziei de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania, Radu Hanga, a mentionat ca aplicarea noilor prevederi ar putea incepe din 27 aprilie. Totodata, el a adaugat ca societatea a depus deja documentele la CNVM pentru reducerea comisioanelor de rascumparare.