Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leul s-a stabilizat la 3,78 lei/euro pe finalul sedintei, in usoara apreciere fata de vineri seara

Leul s-a stabilizat la 3,78 lei/euro pe finalul sedintei, in usoara apreciere fata de vineri seara

Moneda nationala s-a stabilizat la 3,78 lei/euro pe finalul sedintei valutare de luni, euro fiind cotat cu circa 2 bani mai putin decat vineri seara, dupa aprecierea brusca a monedei nationale din primele minute de tranzactionare, evolutia ulterioara a leului tinand cont de regiune. "Piata a fost relativ calma, iar leul a avut o evolutie similara celor inregistrate si de monedele celorlalte tari din regiune. pare sa se linisteasca situatia, cel putin la nivelul zilei de azi", a spus dealerul-sef al al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.


Moneda nationala s-a apreciat cu circa 5 bani in primele tranzactii de luni, la aproape 3,74 lei/euro, intr-o tendinta regionala stimulata de planul anuntat in weekend de G7, care a readus optimismul in piete si a scazut aversiunea la risc, ajutand activele emergente.


Astfel, leul s-a apreciat puternic in deschiderea sedintei, de la 3,8050 la 3,7425 lei/euro, dupa care a intrat pe o tendinta de depreciere pana la 3,78 lei/euro, aproape de ora 13:00. La ora 12:53, BNR a intervenit din nou in mod direct in piata valutara, cerand cotatii bancilor, dar fara sa faca tranzactii, potrivit dealerilor.


Miscarea a venit chiar inainte ca banca centrala sa anunte cursul de referinta - care, ca urmare a interventiei, arata o apreciere usoara a leului. Dupa interventia bancii centrale, leul s-a apreciat usor, mai jos de 3,77 lei/euro, pentru ca apoi sa revina pe o tendinta de depreciere.


Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere nesemnificativa a leului (0,01%), pana la 3,76850 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o apreciere de aproape un ban (0,35%) a leului, pana la 2,7714 lei/dolar, de la 2,7811 lei/dolar, cat era vineri.


Dupa ora 15:00, cursul leului a oscilat in jurul nivelului de 3,78 lei/euro, pana la finalul sedintei valutare, cand a inceput discursul guvernatorului BNR. La 17:15, leul era cotat pe pietele internationale la 3,78-3,7850 lei/euro.


Vineri, BNR anuntase ca a intervenit in jurul pranzului direct in piata valutara prin vanzarea a aproximativ 40 milioane euro, pentru "testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine", dupa o saptamana in care piata a suspectat de mai multe ori o interventie indirecta a bancii centrale. Ulterior, in jurul orei 16:00, BNR a intervenit din nou, dar doar pentru a testa piata, fara sa faca noi tranzactii.


Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat treptat, luni, de la 1,3459 la 1,3681 dolari/euro iar la 17:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3602 dolari/euro.


Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,66% pe an, sub cel de 14,57% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut pana la 15,09% pe an, de la 16,01% pe an, cat era vineri.


Dobanzile overnight din piata interbancara au coborat la 14-15% pe an, dar se mentin la un nivel ridicat, peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.


BNR nu a efectuat luni licitatia saptamanala de sterilizare a excesului de lichiditate din piata, pe fondul dobanzilor mari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1264 ori