In ciuda instabilitatii politice si fiscale, bursa a inregistrat aprecieri semnificative

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 02:13
915 citiri

In ciuda instabilitatii politice si a unei metode cel putin neobisnuite de colectare a impozitului pe castigurile din transferul de valori mobiliare, Bursa de Valori a inregistrat aprecieri semnificative saptamana trecuta. Ca in fiecare inceput de an in ultimul timp, schimbarile legislative sunt sursa principala a incertitudinii pe piata, insa de data aceasta prevederile legale ii afecteaza in special pe investitorii persoane fizice rezidente, impactul fiind asadar limitat.

Consideram ca un cadru international favorabil investitiilor de capital dar si stabilitate politica si legislativa sunt de dorit pentru ca gradul de predictibilitate a bursei sa atinga un nivel rezonabil. Atata timp cat aceste conditii sunt indeplinite suntem increzatori in evolutia bursei de valori, in special pe segmentul cel mai lichid, al investitiilor financiare. Consideram in acelasi timp ca sansele unor evolutii spectaculoase ale companiilor din componenta indicelui BET in perioada imediat urmatoare sunt reduse, motiv pentru care recomandam in continuare diversificarea portofoliilor cu actiuni ale companiilor mai putin vizibile si cu rezultate financiare bune.

Saptamana trecuta

In saptamana care s-a incheiat indicii BET si BET-C au crescut cu 2.86, respectiv 1.92 procente, in timp ce BET-FI a crescut mai mult, 5.97 procente. Lichiditatea medie s-a apreciat cu peste 20% si a atins 54.6 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a castigat 1.13 procente pana la 77.6 miliarde lei.


Top extreme

Carbochim Cluj Napoca a crescut cel mai mult saptamana trecuta, sedinta de marti aducand un volum de tranzactionare mult peste media ultimelor saptamani si un avans de 8.91%. Si Electroputere a avut o evolutie buna dupa ce presedintele AVAS a anuntat intentia de a publica saptamana aceasta anuntul pentru privatizarea uzinei. De cealalta parte se situeaza Agras, care a suferit o corectie negativa pe un volum de tranzactionare nesemnificativ dupa ce saptamana trecuta acelasi interes scazut impingea compania pe primele locuri in topul cresterilor.


Top volum

Ca de obicei, SIFurile si Banca Transilvania au fost cele mai tranzactionate societati saptamana trecuta. Siretul Pascani a inregistrat iarasi un volum record de tranzactionare raportat la capitalul social, aproape 20% din actiunile companiei fiind schimbate saptamana trecuta. Presedintele consiliului de administratie a fost una din persoanele initiate care au ales sa vanda din actiunile SRT saptamana trecuta.


De la inceputul anului...

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut cu 6.27, respectiv 6.26 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 2.97 procente peste nivelul inregistrat pe 19 decembrie 2006. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIFurile si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Siretul Pascani, Santierul Naval Orsova, SIF Moldova, Oltenia si SIF Transilvania.

Andrei Anghel

SSIF Confident Invest