Imprumutul, inamicul public numarul 1

Vineri, 10 Februarie 2006, ora 01:32
943 citiri

Lupta cu inflatia s-a transformat intr-o batalie cu imprumuturile bancare si nebancare. BNR doreste restringerea consumului si apasa la maximum pirghiile de care dispune.Reprezentantii bancilor comerciale spun ca rezultatele nu vor fi cele scontate. Pentru ca economia se dovedeste incapabila sa faca fata cererii interne cu o oferta rezonabila de marfuri si servicii, Romania a consumat din importuri anul trecut cu peste 10 miliarde de euro mai mult decit a fost capabila sa exporte. (Cotidianul)

La nici o zi dupa plecarea delegatiei FMI,care a cerut politici monetare A"mai stricteA", Banca Nationala a anuntat majorarea dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 8,5% concomitent cu cresterea ratei rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta ale institutiilor de credit, de la 35% la 40%. "Populatia va simti efectele masurilor BNR intr-un timp foarte scurt. In mai putin de doua luni, creditele in valuta se vor scumpi, datorita faptului ca bancile sunt obligate sa mobilizeze si mai multi bani in rezervele minime valutare. Cat despre dobanzile la depozite, acestea nu vor urca, pentru ca asta ar insemna inca o majorare a dobanzilor la crediteA", ne-a declarat Rasvan Radu, presedinte UniCredit. (Gandul)

"Marirea dobanzii de politica monetara si cresterea rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le constituie la BNR vor avea efecte secundare negative, printre care si slabirea sistemului bancar." Masura BNR de a majora dobanda de politica monetara ar putea fi interpretata ca o "eroareA" si "contrazice eforturile pentru intarirea increderii in leuA", afirma analistul financiar Florian Libocor. In ceea ce priveste marirea rezervelor, directorul general al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, afirma ca "ar fi mai simplu sa spuna «de maine nu mai dati credite in euro»A". (Gardianul)

In ceea ce priveste efectele asupra evolutiei creditarii in lei, analistii apreciaza ca deciziile vor avea un impact limitat. "Trebuie mentionat ca evolutia creditului in ultimii doi ani a fost aproape inelastica la pretul creditului, fiind mult mai sensibila la conditiile de acces", a afirmat Florian Libocor. (Jurnalul National)

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!