Fondurile straine urca piata bursiera

Joi, 03 Noiembrie 2005, ora 04:55
942 citiri

Piata bursiera a revenit la cresteri spectaculoase, mai ales pe segmentul SIF-urilor, datorita evolutiei pozitive a burselor din sud-estul Europei, de cateva zile incoace, fapt ce a determinat intrarea de fonduri straine si pe piata nostra, sustin analistii.

A"Volumele mari tranzactionate si valoarea acestora reflecta prezenta cumparatorilor straini, majoritatea construindu-si portofolii pe termen lung. Chiar daca fondurile straine nu detin o pondere mai mare decat a romanilor in rulajul total al Bursei, acestea au forta sa miste piataA", afirma Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities. A"Trebuie sa ne incadram in regiunea unde se afla bursele cu care este comparata piata romaneasca, deoarece investitorii sunt aceiasiA", spune analistul.

El este de parere ca ruperea acordului cu FMI nu va descuraja nici in viitor fondurile de afara sa vina pe piata noastra de capital, deoarece acest gol este acoperit de exigentele impuse de Uniunea Europeana. A"Situarea pe linie dreapta catre integrarea in UE, presupune existenta unor institutii europene de incredere care vor monitoriza politicile economice ale guvernului. Mai importante decat orice sunt rezultatele economice, cresterea economicaA", considera Valerian Ionescu.

Indicele celor mai perfomante zece actiuni, BET, si cel care urmareste evolutia intregii piete, BET-C, au crescut, ieri, cu 1,5%. Indicele societatilor financiare, BET-FI, a urcat cu 5,5%, SIF-urile recuperand, astfel, intr-o singura zi mai mult de jumatate din pierderea inregistrata intr-o saptamana, de 10%. Valoarea schimburilor cu actiuni s-a ridicat la 50,8 milioane lei, echivalentul a 13,8 milioane euro.

SIF 5 Oltenia a fost cel mai tranzactionat titlu, pretul acestuia ajungand la 2,1700 lei, cu 5,3% mai mare fata de sedinta precedenta. S-au tranzactionat 4,6 milioane actiuni, la valoarea de 9,8 milioane lei. Actiunile SIF 2 Moldova au crescut cel mai mult, cu 6,7%, pana la 1,8900 lei/titlu, in conditiile transferarii a 3,6 milioane actiuni, cu un rulaj de 6,7 milioane lei. Cotatia SIF 3 Transilvania a urcat cu 5,7%, inchizand la 1,8300 lei/actiune. S-a tranzactionat un pachet de 3 milioane actiuni, la valoarea de 5,5 milioane lei. Cel mai ieftin titlu SIF, SIF 4 Muntenia, s-a apreciat cu 6,5%, ajungand la 1,3000 lei/actiune, iar SIF 1 Banat-Crisana a crescut cu 3,3%, pana la 1,8300 lei/ actiune.

Titlurile Bancii Transilvania si-au continuat cresterea de ieri, castigand inca 1,7%. O actiune TLV a ajuns astfel la 1,1600 lei/actiune. Valoarea celor 5 milioane de actiuni tranzactionate s-a ridicat la 5,8 milioane lei. Cotatia actiunilor BRD a fost in urcare cu 0,7%, atingand 12,9000 lei/actiune.

Titlurile petroliere au avut o evolutie pozitiva, de asemenea, cel mai mult apreciindu-se actiunile Petrom, care in ultimele trei luni au inregistrat o scadere. S-au tranzactionat 6,1 milioane actiuni SNP, cu un rulaj de 2,5 milioane lei. Pretul a crescut cu 3,9%, inchizand la 0,4200 lei/actiune. Un pachet de 2 milioane titluri SNP s-a transferat printr-o tranzactie speciala, la pretul de 0,4140 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol au recuperat 2,6% din pierderea suferita in sesiunea anterioara, pretul de referinta fiind de 0,1150 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 50,8 milioane actiuni RRC, la valoarea totala de 5,7 milioane lei.

Valerian Ionescu spune ca pretul actiunilor SNP a scazut semnificativ in ultima perioada, existand temerea ca acordarea de actiuni, la un pret cu mult mai mic, angajatilor Petrom, ar putea determina vanzarea masiva a acestora. In ceea ce priveste Rompetrol, analistul afirma ca piata a devenit imuna la scandalul in care este implicat managementul companiei petroliere.

Gabi Zamora

Averea