Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dobanzile interbacare au coborat puternic, de la 57% la 28% pe final de rezerva

Dobanzile interbacare au coborat puternic, de la 57% la 28% pe final de rezerva

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight de pe piata bancilor au coborat puternic, la 14-28% pe an, joi fiind ultima zi din aceasta luna in care bancile isi pot constitui rezervele minime obligatorii, iar tranzactiile din piata sunt relativ putine. "Se observa o scadere a dobanzilor, astazi fiind ultima zi pentru rezervele minime obligatorii. Maine (vineri, n.r.) si zilele urmatoare se vor mai face plati catre trezorerie, iar situatia s-ar putea linisti in aceasta perioada", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle. El a adaugat ca dobanzile ar putea ramane la acest nivel si ulterior, "daca bancile isi vor regla cash-flow-urile, dupa aceasta perioada de plati".


Piata monetara este linistita, iar bancile nu fac multe tranzactii. Dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se mentin, totusi, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, iar cele la depozitele la o saptamana au coborat tot pana pe la 14-25% pe an. De la sfarsitul saptamanii trecute, dobanzile de pe piata monetara au crescut puternic, depasind in unele cazuri chiar si 100% pe an la depozitele pentru o zi de tip overnight, ca urmare a cotatiilor plasate in piata prin contracte swap de unii clienti nerezidenti care mizasera pe deprecierea leului pana la 4 lei/euro.


"Dobanzile interbancare overnight au scazut ca urmare a anuntului facut deBNR, care solicita bancilor sa fie ponderate in dobanzile pe care le coteaza", a mai explicat un dealer bancar.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, sub cel de 18,89% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 27,81% pe an, de la 57% pe an, cat era miercuri. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) se intalneste, joi, cu reprezentantii BNR, sa discute despre un nou mod de calcul al dobanzilor ROBOR, care sa reflecte realitatile pietei in contextul actual.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1222 ori