Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar 10% din utilizatorii de servicii bancare vor sa ia un credit in viitorul apropiat

Doar 10% din utilizatorii de servicii bancare vor sa ia un credit in viitorul apropiat

Studiul prospectiv cu privire la piata bancara realizat in luna ianuarie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca doar 10% dintre utilizatorii de servicii bancare, cu rezidenta in mediul urban, intentioneaza sa ia un credit de la banca in viitorul apropiat, relateaza NewsIn.

Potrivit aceluiasi studiu, intr-o luna normala, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reusesc sa faca economii.

Totodata, studiul releva faptul ca doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multa incredere in banci in general, in timp ce 41% au multa incredere, 40% putina, iar 13% foarte putina incredere.


De asemenea, 5% dintre romanii care utilizeaza servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.


Conform studiului, procesul de alegere a bancii de catre o persoana este determinat, mai degraba, de factori perceptuali de tipul incredere sau amabilitate si intr-o proportie mai scazuta de oferta efectiva a bancii.


Aproape jumatate (48%) dintre utilizatorii serviciilor de banking din Romania declara ca nu ii nemultumeste nimic cu privire la relatia pe care o au cu banca.


Pe de alta parte, o treime din respondenti folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime foloseste bancomatul o data pe luna.


Restul respondentilor il folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%). Studiul mai arata ca arata ca 47% dintre romani nu folosesc niciodata cardul pentru a face plati la comercianti, iar 33% il folosesc in acest scop ocazional.


In schimb, 15% il folosesc de cele mai multe ori pentru plata cumparaturilor, iar 5% declara ca il folosesc de fiecare data.


Serviciile bancare on-line sunt accesate in prezent de doar 17% dintre utilizatorii serviciilor bancare, mai releva studiul.


Dintre bancile prezente pe piata din Romania, BCR se bucura de cea mai ridicata notorietate - 34%.


Aceasta este urmata de BRD - 18%, Banca Transilvania - 13%, Raiffeisen Bank - 11%, Bancpost - 5% si ING - 5%.


Restul bancilor au fost mentionate de sub 5% dintre respondenti. IRES a lansat Programul National de Evaluare a Serviciilor Institutiilor Bancare din Romania - National Banking Index 2011, primul program integrat de evaluare a perceptiei pietei bancare derulat in Romania.


Rezultatele National Banking Index reprezinta un feedback al clientilor cu privire la experienta lor cu piata bancara. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2128 ori