Cresterea activelor fondurilor de obligatiuni a compensat pierderile celor de actiuni, in august

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 16:48
1190 citiri
Cresterea activelor fondurilor de obligatiuni a compensat pierderile celor de actiuni, in august

Fondurile de obligatiuni si-au continuat tendinta ascendenta si, alaturi de cele monetare, au sustinut industria fondurilor mutuale, a caror active au stagnat in luna august la nivelul de 921 milioane lei (260,9 milioane euro), potrivit datelor transmise, joi, de AAF. In schimb, de la inceputul anului, industria fondurilor deschise de investitii a suferit cu depreciere a activelor cu 3,5 %.


Potrivit datelor Asociatiei Adminitratorilor de Fonduri (AAF), in august, cea mai importanta crestere a fost consemnata tot de fondurile de obligatiuni, ale caror active au ajuns la 203 milioane lei, cu 11,8% mai mari decat luna trecuta, ceea ce corespunde unei cote de 22,5% din totalul activelor fondurilor deschise de investitii.


De asemenea, si activele gestionate de fondurile monetare au sporit in august, cu 2,5%, la 192 milioane lei, reprezentand 20,9% din activele industriei fondurilor mutuale.


Cea mai mare pondere din sector - 29,6% - o au fondurile diversificate, activele lor depreciindu-se usor in august - cu 3,5% - pana la 277 milioane lei. Fondurile cu plasamente in actiuni urmeaza cu o pondere de 26%, aferenta unor active nete de 239 milioane lei, in scadere cu 6,7% fata de luna iulie.


In clasamentul administratorilor de fonduri, BCR Asset Management isi consolideaza prima pozitie, cu active in crestere la 291 milioane lei si o cota de piata de 31,6%, urmat de SG Asset Management-BRD, care a urcat pe pozitia a doua, dupa ce activele i-au sporit la 106,9 milioane lei, adica o cota de piata de 11,6%.


EFG Mutual Funds Management a coborat pe locul trei, cu active de 95,8 milioane lei, captand o cota de 10,4% din piata administratorilor de fonduri mutuale.


Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania , BT Asset management, a ajuns sa administreze la sfarsitul lunii august active de 95,6 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 10,3%, iar Raiffeisen Asset Management gestiona 85,3 milioane lei si avea o cota de piata de 9,3%.