Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditele pentru sectorul agricol pot fi garantate integral

Creditele pentru sectorul agricol pot fi garantate integral

Persoanele fizice si asociatiile de fermieri privati nu platesc comisionul de garantare a creditului

Pentru absorbtia in mai mare masura a fondurilor SAPARD, Parlamentul a aprobat, prin Legea 218/2005, garantarea integrala, prin intermediul a doua fonduri, a creditelor destinate sectorului agricol. Imprumutatul garanteaza numai dobanda la credit. In acest scop, zilele trecute au fost sindicalizate Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Astfel de credite integral garantate sunt acordate prin Banca Transilvania, iar in curand vor putea fi obtinute prin BCR, BRD Societe Generale, Raiffeisen Bank, CEC, Bancpost si Romexterra Bank. "Agricultorii interesati de creditare trebuie sa-si depuna documentatia la banca finantatoare si sa solicite garantarea de catre FGCR (in proportie de 70%), iar restul de catre FNGCIMM. Creditul este astfel acoperit in totalitate cu garantia celor doua fonduri", declara ieri ziarului nostru Veronica Toncea, director general al FGCR. Comision pentru garantare platesc numai agentii economici, iar persoanele fizice si asociatiile de fermieri privati sunt scutite. Valoarea acestuia reprezinta intre 2 si 2,5% din valoarea garantiei, in functie de categoria de risc in care se incadreaza agentul economic. Suma maxima pentru care poate fi finantat un proiect din fonduri SAPARD, cu garantare integrala, este cuprinsa intre 2 si 4 milioane euro.

Expunerea celor doua fonduri va fi de cinci ori mai mare

Pentru a mari expunerea celor doua fonduri in vederea acordarii de garantii la beneficiari ai finantarii SAPARD, in perioada imediat urmatoare vor fi alocate FGCR 60 miliarde lei vechi, iar FNGCIMM 40 miliarde. "Expunerea celor doua fonduri va fi de cinci ori mai mare decat pana acum (7.500 miliarde lei vechi), astfel incat vor putea fi garantate toate sumele creditate prin programul SAPARD. In masura in care garantiile personale ale imprumutatului nu acopera valoarea creditului, se apeleaza la garantia celor doua fonduri", puncteaza Veronica Toncea.

Coralia POPESCU

Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 864 ori