Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditele imobiliare se ieftinesc, garantiile raman mari

Creditele imobiliare se ieftinesc, garantiile raman mari

Daca anul trecut bancile acceptau sa finanteze chiar si integral achizitia unui imobil, acum valoarea garantiei trebuie sa reprezinte cel putin 120% fata de suma imprumutata. In unele cazuri, bancherii ajung insa sa ceara ca valoarea imobilului sa fie dubla fata de cea a creditului, adica clientul trebuie sa vina cu jumatate din bani.

"La creditele pe perioade lungi, cu un avans mic, nu este suficient sa aduci in garantie bunul pe care il achizitionezi", spune Lucian Cojocaru, director executiv Pol Comercial al Retelei BRD-SocGen. El spune ca evaluarea garantiilor este facuta "cu grija", in conditiile in care in lipsa tranzactiilor imobiliare sunt greu de stabilit repere clare de pret.

Prin normele de creditare aprobate pentru banci, BNR le-a impus sa ceara clientilor un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului achizitionat.

Raiffeisen a anuntat recent reducerea dobanzilor la creditele noi in lei si in euro cu pana la patru puncte procentuale, iar ING a taiat un sfert de punct din costul creditelor imobiliare in euro.

Banca Transilvania anuntase inca din martie reduceri cu pana la doua puncte ale dobanzilor la creditele in lei. La creditele ipotecare in euro dobanzile sunt acum de circa 10% pe an.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1485 ori