Cotatiile derivatelor au revenit pe crestere - 13 Octombrie 2006

Vineri, 13 Octombrie 2006, ora 08:06
1292 citiri

La bursa sibiana penultima sesiune a saptamanii a pastrat volumul de transfer si valoarea aferenta acestuia la cote foarte bune. Totalul de la inchidere s-a cifrat astfel la aproape 20.000 contracte futures si options din 2078 tranzactii iar valoarea s-a ridicat la 54,63 milioane de Ron.In continuare scadenta decembrie 2006 atrage majoritatea preferintelor investitorilor dar o dinamica in crestere a prezentat si prima scadenta din 2007. Situatia este ilustrata si prin prisma pozitiilor dechise. Desi o mare parte din totalul acestora revine scadentei apropiate, martie 2007 se remarca si ea, mai ales prin intermediul derivatelor pe TLV care detin un total de peste 40.000 raportat la a treia luna din anul urmator. La finalului intervalului alocat tranzactionarii instrumentelor derivate cotatiile ilustrau o sedinta desfasurara pe o directie ascendenta, printre exceptiile zile numarandu-se DERRC. Oscilatiile scadere ?crestere din ultima vreme sunt apreciate ca atare de speculatori care pot astfel beneficia de teren de manevra pentru plasamentele lor.

In piata optiunilor ziua de ieri s-a dovedit una prielnica acestui tip de investitie fiind deschise 554 noi pozitii, majoritatea pe optiunile de tip PUT. Contractele incheiate au vizat acoperirea riscului privind posibile scaderi ale preturilor SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia pentru scadentele decembrie 2006 si martie 2007.

In piata actiunilor distribuirea interesului jucatorilor s-a desfasurat si de acesta data conform scenariului obisnuit, dominatia SIF fiind din nou categorica. Prin volumele atinse, DESIF 2 si DESIF 5 au generat 86 % din rulajul futures al zilei.

Printr-un total de 9273 contracte incheiate pentru trei scadente derivatele ce au ca active suport actiunile SIF 2 Moldova s-au clasat fara probleme pe primul loc in topul zilei. Pentru scadenta din decembrie anul curent, cea mai cautata de investitorii pe DESIF 2 s-a consemnat o crestere de 4,75 bani, pretul de cotare fiind de 2,8475 lei/actiune. Pentru martie si iunie anul viitor DESIF 2 au fost cotate la 2,985 si 3,05 lei/actiune, cu aprecieri de 4 si 5 bani .

Cu 7694 contracte, DESIF 5 au obtinut pe locul secund. Pentru finalul anului DESIF 5 au fost cotate la 3,25 lei/titlu, in crestere cu 5 bani. Raportat la scadenta martie 2007 se poate observa o apreciere de 2,1 bani si o valoare de 3,417 lei/titlu.

Locul trei a revenit DESNP printr-un volumul de transfer echivalent cu 918.000 actiuni care a confirmat intersul bun pentru aceste active. DESNP au inchis la 0,64 lei/actiune pentru decembrie si la 0,6845 lei/actiune pentru martie 2007, cu aprecieri de 0,7 si 0,094 bani.

In ceea ce priveste derivate pe actiunile Bancii Transilvania, desi acestea au iesit din nou din top trei, au existat numerosi participanti in piata care au preferat investitiile pe acest simbol. DETLV se remarca totodata prin cota cea mai insemnata de pozitii deschise cu un total de 69.692 pentru toate cele patru scadente disponibile, adica un procent de 33 % din totalul record de 211.156. De altfel, martie 2007 este scadenta pentru care s-au incheiat cele mai multe contracte DETLV si pentru care s-a consemnat o valoare de 1,291 lei/actiune, in crestere cu 0,2 bani. Pentru luna decembrie 2006 DETLV valorau 1,1919 lei/actiune, in crestere cu 0,39 bani.

Decebal N. Todarita

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 13 Octombrie 2006

1. Jobsessive: Ingineria nu va mai fi asa cum o stiam

Dimineata am primit de la Zdeto un filmulet pe Youtube. Nu zic ca am ramas mut, ... nu mai zic ca visam asa ceva cand eram in facultate (fiind prin formatie inginer de aeronave, speram ca la un moment dat lucrurile sa iasa din tipare, mai ales ca ingineria aeronautica este perceputa ca un domeniu de avantgarda, cel putin vizionar) ... si iaca se intampla. Si unde altundeva decat la MIT? Normal, nu?

2. BlogInvest: Turcii de la Sabanci preiau lantul de magazine Cosmo

Grupul Sabanci, cu afaceri de 8 miliarde de euro, intentioneaza sa preia 51% din compania care detine Cosmo, pentru mai putin de 5 mil. euro. Sabanci Holding, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din Turcia, se pregateste sa preia lantul de retail de electronice si electrocasnice Cosmo, afirma surse din piata. Sabanci Holding, cu afaceri de peste 10 mld. $ (8 mld. euro), intentioneaza sa cumpere un pachet de 51% din actiunile companiei Primex din Targu Secuiesc (judetul Covasna)

3. PRORO: "Cum sa dai in bara o campanie publicitara".

Apreciez initiativa celor de la Imagoo de a publica un articol despre "Cum sa dai in bara o campanie publicitara". E perfect potrvita pentru a fi citita de un client "atotstiutor". Deci, MARITE CLIENT, daca vrei sa dai in bara o campanie publictara ai urmatoarele optiuni...

4. Cristian Manafu: "Masa divortului"-Una buna la casa omului si nu numai

Desi pare o idee proasta la inceput, intr-un anumit moment "poate face sens". "Masa divortului" este o gaselnita a unui designer englez, cunoscut pentru trasnaile sale (vezi portofoliul din site). Este vorba de o simpla masa, doar ca are 8 picioare si se poate imparti in 2 mese mai mici. Practic in momentul in care faci partajul "pe hartie" acasa, pui tot ce ai de impartit pe aceasta masa, dupa care fiecare isi ia masuta lui si odata cu ea ce i se cuvine.