Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 11 Noiembrie 2005

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 11 Noiembrie 2005

Actiunile SIF5 si TLV- poli de atractie pe piata bursei sibieneIn saptamana recent incheiata, pe piata contractelor derivate de la Sibiu, variatiile zilnice au oferit oportunitati profitabile, in special pentru speculatiile intraday. Pe fondul unei lichiditati relativ ridicate, interesul investitorilor s-a indreptat in special asupra sectorului petrolier, tranzactiile cu actiuni RRC si SNP, reprezentand peste 51% din totalul contractelor efectuate. Chiar daca au fost cele mai lichide, titlurile RRC au avut o evolutie contradictorie, pretul de cotare de vineri fiind foarte apropiat de cel inregistrat cu o saptamana in urma (0,1155 pentru sfarsitul anului si 0,1262 pentru martie), in timp ce dupa un inceput de saptamana in forta, actiunile SNP s-au inscris pe un trend descendent, coborand pana la 0,4370 pentru scadenta curenta si la 0,4825 pentru scadenta martie. Marile castigatoare ale saptamanii au fost derivatele SIF5, care au inregistrat cresteri de 0,04-0,05 lei pe actiune doar in sedinta de vineri, randamentele saptamanale pentru cumparatori atingand 70-80%. Ultimele tranzactii au fost perfectate la 2,3395 pentru scadenta decembrie, respectiv 2,5 lei/actiune pentru martie 2006. Contractele SIF2, desi cu randamente ceva mai scazute, au avut o evolutie asemanatoare, incheind saptamana in crestere cu 0,04 lei/actiune pentru ambele scadente.

Un alt pol de atractie a constituit cresterea actiunilor Bancii Transilvania pentru scadenta indepartata, pretul de cotare fiind stabilit la 1,3202 (+0,0220 lei/actiune).

Pe piata derivatelor valutare s-a inregistrat o scadere a cotatiilor pentru moneda unica europeana, evolutiile de pe piata internationala resimtindu-se si la Sibiu, unde euro a fost dus pana la un minim de 1,1695 dolari pentru sfarsitul anului. Deprecierea fata de moneda nationala a fost chiar mai evidenta: pentru sfarsitul anului un euro valoreaza 3,6060 lei cu peste 0,03 lei mai putin decat cu o saptamana in urma. In ceea ce priveste scadenta martie, pretul de cotare a fost stabilit la 3,6275 lei. Sfarsitul de saptamana a adus si un reviriment pe piata optiunilor, tranzactionandu-se in exclusivitate call-uri, avand suport derivatele SIF2, SNP si TLV. Dintre acestea s-au facut remarcate contractele SNP scadente in martie, cu pret de exercitare 0,5000 lei/actiune, pentru care s-au platit prime de 10 lei/contract. Numarul pozitiilor deschise pe pietele futures si options a ajuns la 87766.

Radu Balbaie

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1166 ori