Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BT ii reproseaza Guvernului ca nu sustine bancile cu capital romanesc

BT ii reproseaza Guvernului ca nu sustine bancile cu capital romanesc

Banca Transilvania a solicitat garantii guvernamentale pentru nevoile de finantare in euro ale bancilor, ca acestea sa poata concura cu subsidiarele locale ale unor mari grupuri financiare internationale, ce au beneficiat de ajutoare de stat, relateaza Reuters.

Mai multe banci internationale cu subsidiare in Romania au primit ajutoare guvernamentale de la statele de provenienta, prin injectii directe de capital sau prin garantii pentru emisiuni, pentru a face fata mai bine crizei financiare mondiale.

Cel mai recent exemplu este Erste Bank, ce detine cea mai mare banca romaneasca, BCR, care a semnat vineri un acord mult asteptat cu guvernul austriac, pentru a-si majora capitalul cu 2,7 miliarde euro. "Este o competitie neloiala, atunci cand bancile din Austria, Olanda sau Grecia primesc ajutor de la stat", a declarat intr-un interviu pentru Reuters directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers.


"Este clar ca daca nu ar fi beneficiat de aceste ajutoare, si-ar fi redus activitatea in Romania sau chiar s-ar fi retras de pe aceasta piata. Garantiile de stat pentru finantarile in euro ar fi o idee buna, pentru ca, in caz contrar, am fi dezavantajati", a mai spus acesta. Rekkers a declarat ca Banca Transilvania, ce are o rata de solvabilitate de circa 15%, nu are probleme de lichiditate si nu are nevoie de o infuzie de capital din partea statului.


Acesta a adaugat ca, in timp ce guvernul nu sustine bancile cu capital romanesc, a prevazut in bugetul pentru 2009 injectii de capital in CEC Bank si Eximbank, detinute de stat, ceea ce este "un alt exemplu de situatie incorecta", potrivit lui Rekkers. Dupa publicarea interviului de catre Reuters, directorul Bancii Transilvania a facut un anunt public in care a precizat ca banca pe care o conduce nu a solicitat garantii de la stat pentru nevoile sale de finantare in euro.


"Banca Transilvania nu a solicitat garantii de la stat pentru nevoile finantarilor in euro si nici nu a avut nicio abordare de acest gen. In plus, suntem adeptii unei piete cu adevarat concurentiale, iar, in ceea ce priveste statul roman, am incredere ca va propune pentru toate bancile locale cea mai buna formula nediscriminatorie, pentru o concurenta corecta, in interesul clientilor si consumatorilor romani", se arata in comunicatul transmis de Rekkers.


Analistii avertizeaza din ce in ce mai mult ca bancile din Europa Centrala si de Est ar putea avea nevoie de numerar suplimentar de miliarde de euro, pentru a evita o criza, din cauza creditarii externe masive si a dependentei de linii de imprumuturi din strainatate.


Rekkers a spus ca nu este ingrijorat din cauza deprecierii recente a leului, pentru ca majoritatea portofoliilor bancii sunt in lei. Seful Bancii Transilvania a mai spus ca banca va incerca sa fie prudenta, tintind masuri de reducere a costurilor, in timp ce va abandona planurile privind o extindere a retelei de 500 de unitati.


Rekkers nu a furnizat detalii suplimentare. Banca Transilvania are active totale de 17 miliarde lei (5 miliarde dolari) si a afisat un profit net de 398 milioane lei anul trecut, cu 17% mai mult decat in 2007.


Actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat luni pana la un nivel minim al ultimilor cinci ani, de 0,6350 lei, in contextul in care cotatiile titlurilor de pe pietele de capital au coborat la un nivel minim nemaiatins din septembrie 2003, inregistrat luna trecuta, ca urmare a ingrijorarii cu privire la stabilitatea economica a Romaniei si a turbulentelor internationale. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1333 ori
Citeste mai multe desprefinantare subsidiare