"BT este o investitie foarte buna pe termen mediu"

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 23:03
1543 citiri
"BT este o investitie foarte buna pe termen mediu"

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, spune ca banca este perceputa de multi ca o investitie foarte buna pe termen mediu, iar achizitia facuta de Bank of Cyprus putea fi realizata de oricine, deoarece o participatie mai mica de 10% nu confera drepturi speciale, ca in cazul BERD.

Bank of Cyprus a anuntat miercuri ca a platit 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul Bancii Transilvania (TLV), devenind astfel al doilea actionar ca marime dupa BERD, tranzactia evaluand institutia de credit romaneasca la aproape 600 milioane euro.

"Am primit si noi comunicatul trimis catre Bursa, CNVM. Nu am avut niciun fel de oferta sau negociere. Totul a fost realizat prin sistemul bursei, fara implicarea noastra formala", a declarat, pentru NewsIn, Horia Ciorcila, presedintele BT.

Evaluarea realizata in urma aceste tranzactii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiata de valoarea de piata a Bancii Transilvania, de 2,54 miliarde lei.

Recent, pe tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania s-au intensificat pe Bursa de la Bucuresti, saptamana trecuta fiind transferat 4% din capitalul institutiei de credit prin intermediul unor tranzactii negociate (deal), de 102 milioane lei.

"In ultima perioada, probabil datorita pretului atractiv, au fost mai multe fonduri interesate de achizitie si noi am crezut ca in spatele achizitiei ar fi fost acele fonduri de investitii care bateau la usa", explica Ciorcila.

Banca cipriota a precizat ca tranzactia nu va avea impact asupra adecvarii capitalului si asupra indicatorilor de stabilitate financiara, explicand totodata ca participatia achizitionata are un scop strict investitional, deoarece a reprezentat o oportunitate de investi intr-o banca importanta de pe piata romaneasca la un pret atractiv.

"Cred ca in ciuda acestui context dificil economic, multi investitori considera ca Banca Transilvania este o investitie foarte buna pe termen mediu", subliniaza si presedintele Bancii Transilvania.

"Oricum Bank of Cyprus are un pachet minoritar, fiind un actionar obisnuit, adica fara niciun fel de drepturi speciale, cum este cazul BERD.

In principiu, oricine ar fi putut cumpara pentru ca am ridicat in aprilie limita de detinere de la 5%, la 10%", concluzioneaza Ciorcila.

Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%.

De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a intrat recent in actionariatul bancii, cu 3,62% din capital, dupa ce a convertit in actiuni obligatiunile in valoarea de 20 milioane dolari pe care institutia le detine la BT din 2005.

Banca Transilvania a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 48,28 milioane lei (11,41 milioane euro), de peste 8 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2008, dar profitul operational a urcat cu 83%, pana la 418 milioane lei.

Totusi, banca a obtinut in primele noua luni un profit brut operational de 418 milioane lei (98,82 milioane euro), inainte de provizionare, cu 83% mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului precedent.

De asemenea, activele totale ale Bancii Transilvania au sporit cu 7% de la inceputul anului, pana la 18,25 miliarde lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bt, #banca transilvania, #actiuni, #bursa, #cyprus , #stiri Banca Transilvania