BT: Consiliul de Administratie nu are cunostinta de nicio actiune rau-intentionata

Luni, 12 Iulie 2010, ora 16:07
1926 citiri
BT: Consiliul de Administratie nu are cunostinta de nicio actiune rau-intentionata

Titlurile Bancii Transilvania (BT) si-au reluat tranzactionarea la ora 14:50 ora Romaniei, fiind suspendate luni in urma unei actiuni deschise de DIICOT impotriva presedintelui CA Horia Ciorcila, acuzat de manipulare a pietei, iar oficialii CA al BT spun ca au incredere in membrii sai, precizeaza NewsIn.

Banca Transilvania (BVB: TLV) a anuntat, in cadrul unui comunicat remis luni Bursei de Valori Bucuresti, ca a luat act de decizia de a dispune trimiterea in judecata de catre DIICOT Cluj a mai multor persoane, printre care se numara si presedintele Consiliului de Administratie (CA) al bancii, Horia Ciorcila, sub acuza de manipulare a pietei de capital in cazul unor tranzactii cu titluri BT achizitionate de Bank of Cyprus.

Presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, fostul vicepresedinte al Consiliului, directorul general si un angajat al Bank of Cyprus - Sucursala Romania, precum si alte patru persoane au fost trimise in judecata de DIICOT, pentru manipularea pietei de capital, a anuntat luni Directia.

"Referitor la aceste acuzatii dorim sa precizam ca Banca Transilvania a aflat in data de 16 decembrie 2009 ca Bank of Cyprus a achizitionat actiuni TLV reprezentand 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administratie nu are cunostinta de nicio actiune rau-intentionata a vreunuia din membrii sai si are incredere in probitatea morala si profesionala a tuturor membrilor sai", se precizeaza in comunicatul BT.

"Domnul Horia Ciorcila reprezinta o parte esentiala a succesului Bancii Transilvania, in ultimii 10 ani contribuind la crearea unei institutii financiare romanesti solide", a mai precizat comunicatul.

Banca sustine ca va colabora cu autoritatile in elucidarea anchetei in curs, si mentioneaza faptul ca aceste aspecte, care tin exluciv de trazactii pe piata de capital, "nu interfereaza in niuciun fel activitatea nornala a bancii".

Ca urmare a anuntului facut de DIICOT, actiunile Bancii Transilvania si contractele futures cu activ suport TLV au fost oprite luni de la tranzactionare, de la ora 12:33, respectiv 12:35, si au fost reluate la tranzactionare de la 14:50.

Banca Transilvania este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul TLV, capitalizarea bancii atingand 1,53 miliarde lei (360 milioane euro).

Banca Transilvania are capital majoritar romanesc, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 15% din capitalul social, este actionar semnificativ. Bank of Cyprus detine, la randul sau, 9,99% din capitalul Bancii Transilvania si anuntase in luna mai ca intentioneaza sa isi mareasca detinerea la 20%.

Pe 16 iunie, insa, Bank of Cyprus a anuntat ca si-a retras cererea depusa la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in acest sens.

Potrivit unui comunicat remis luni NewsIn de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), procurorii din cadrul Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a lui Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Transilvania, a lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, precum si a lui Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania si a lui Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei Mirela Silaghi, Doina Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan.

Cei opt sunt acuzati de manipulare a pietei de capital, fapta prevazuta de art. 271 al. 1 comb. cu art. 249 din Legea nr. 297/2004 si spalare de bani, fapta prevazuta de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002, potrivit DIICOT.

 

#bt, #capital, #judecata, #manipulare, #piata, #titluri , #stiri Banca Transilvania