Banca Transilvania nu are nevoie de recapitalizari

Joi, 11 Iunie 2009, ora 13:39
1887 citiri
Banca Transilvania nu are nevoie de recapitalizari

Banca Transilvania nu are nevoie de recapitalizari in urma testelor de stres, in conditiile in care rata de adecvare a capitalului minim era de 14% la finele lui aprilie, a spus pentru NewsIn directorul general al bancii, Robert Rekkers.

Acesta a subliniat ca cifra privind rata solvabilitatii, de 14%, este calculata in sistemul romanesc de contabilitate, in IFRS cifra fiind mai ridicata.

"Nu avem nevoie de majorari de capital, daca ne referim la rezultatele testelor de stres. Situatia de acum este similara cu ce se intampla in '98-'99 in Romania, asa ca dupa 2010 ma astept la o perioada de boom, din nou.

Din acest punct de vedere, capitalul este mereu important pentru o banca", a spus directorul general al bancii.

In ceea ce priveste profitul, Rekkers a spus ca rezultatul din primul trimestru a fost cauzat de provizioanele facute.

"Continuam sa provizionam, insa sunt importante veniturile pe care le genereaza banca", a mai spus Rekkers.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate.

In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea Fondului Monetar International, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul inrautatirii conditiilor din piata, pe baza catorva indicatori principali precum cresterea economica, cursul de schimb, inflatia, dobanda interna, respectiv la lei si dobanda externa, respectiv pentru valuta.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 si 2010, iar referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Astfel, testele evalueaza necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, insa de la inceputul acestui an pana in prezent o serie de banci si-au majorat deja capitalul, inclusiv prin incorporarea profiturilor obtinute anul trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#bnr, #capital, #fmi, #profit, #recapitalizare , #stiri Banca Transilvania