Banca Transilvania a finantat patru societati din grup

Marti, 07 Iulie 2009, ora 13:01
1540 citiri
Banca Transilvania a finantat patru societati din grup

Banca Transilvania a participat, anul trecut, cu 34,8 milioane lei (9,4 milioane euro) la majorarea capitalului social prin aport in numerar, la patru societati din cadrul grupului - Compania de Factoring IFN, BT Leasing IFN, BT Aegon SA, BT Leasing Moldova -, potrivit unui raport al grupului, preluat de NewsIn.

Banca Transilvania a majorat capitalul social al Companiei de Factoring cu 9,8 milioane lei, pe cel al BT Leasing IFN cu 11,017 milioane lei, BT Aegon SA a primit 12,77 milioane lei, iar BT Leasing Moldova 335.690 euro.

La sfarsitul lui 2008, valoarea investitiilor directe ale Bancii Transilvania in cadrul grupului a crescut fata de 2007 de 1,13 ori, respectiv de la 140 milioane lei la 167 milioane lei, se arata in raport.

"Pe langa participatiile directe si indirecte, grupul financiar Banca Transilvania mai detine investitii in intreprinderi asociate, respectiv in societati asupra carora grupul poate exercita o influenta semnificativa, dar nu si controlul asupra politicilor financiare si operationale", se arata in raportul consolidat al grupului, publicat in Monitorul Oficial.

O astfel de investitie o reprezinta cota detinuta de Banca Transilvania in fonduri de investitii, unde participatia se incadreaza intre minimum 23,88% si maximum 35,90%.

Banca Transilvania a vandut in august 2008 cota de 25% detinuta la Banca Transilvania la Asiban cu un cost initial de 33,73 milioane lei catre Groupama International SA la un pret de 87,5 milioane euro, iar castigul net obtinut din vanzarea Asiban a fost de 225,5 milioane lei.

"Evolutia negativa a mediului economic international din a doua jumatate a anului 2008 a diminuat semnificativ accesul la surse de finantare pe fondul diminuarii lichiditatilor disponibile institutiilor de credit, iar dobanzile de finantare au crescut exponential, aceasta tendinta mentinandu-se si in previziunile pentru 2009", se mai arata in raport.

In cadrul grupului, Medicredit Leasing a inregistrat anul trecut un profit net de 2,55 milioane lei, conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) si o crestere anuala de 75% a valorilor finantate de echipamente medicale.

Numarul de contracte finantate de companie a crescut in aceeasi perioada cu 42%, de la 174 la 246 de contracte.

In acelasi timp, Compania de Factoring IFN SA a afisat o pierdere de 6,047 milioane lei (IFRS) in 2008.

Grupul Financiar Banca Transilvania s-a format in 2003, principala sa componenta fiind Banca Transilvania, alaturi de care mai figureaza BT Asset Management SAI SA, BT Direct, BT Leasing, BT Securities, Compania de Factoring, BT Finop Leasing si Medicredit. Acestea ofera servicii bancare, de administrare a investitiilor, finantare a consumatorilor, leasing si tranzactii imobiliare. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#capital, #investitii, #lichiditati, #societati , #stiri Banca Transilvania