Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Activele fondurilor de actiuni au scazut cu 35%

Activele fondurilor de actiuni au scazut cu 35%

Activele fondurilor deschise de investitii cu plasamente in actiuni s-au comprimat cu 35,3% in luna octombrie, in contextul scaderilor dramatice inregistrate pe Bursa, ceea ce a tras in jos intreaga industrie de fonduri mutuale, cu o depreciere a activelor totale de 11,1%, potrivit datelor AAF. Astfel, activele totale ale celor 52 de fondurilor deschise de investitii se cifrau la sfarsitul lunii octombrie la 813 milioane lei (222,13 milioane euro), in scadere cu 11,1% fata de nivelul consemnat in luna septembrie, de 915 milioane lei, arata datele transmise luni de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).


Bursa de Valori Bucuresti a suferit scaderi record in ultima luna, piata prabusindu-se pe ansamblu cu 34,03%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece titluri, BET, a pierdut 34,39%. De asemenea, indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a inregistrat cea mai puternica scadere in octombrie, cu 56,45%.


Ca urmare, fondurile de actiuni au fost lovite puternic de prabusirea Bursei, activele nete ale acestora depreciindu-se cu 35,3%, la 118 milioane lei.


Totodata, o dinamica puternic descendenta au avut-o si fondurile diversificate, ale caror active nete au scazut cu 19,2% in octombrie, pana la 193 milioane lei.


In schimb, fondurile de obligatiuni si-au continuat tendinta ascendenta, cu o crestere a activelor in ultima luna de 2,9%, la 239 milioane lei. Si fondurile monetare au consemnat o crestere, cu 4,3%, pana la un nivel al activelor de 232 milioane lei.


In clasamentul administratorilor de fonduri, BCR Asset Management a ramas lider, cu active in administrare de 309,6 milioane lei si o cota de piata de 38,1%, urmat de BRD Asset Management, cu active de 109,1 milioane lei, adica o cota de piata de 13,4%.


EFG Mutual Funds Management a urcat pe a treia pozitie in octombrie, cu active gestionate de 72,9 milioane lei si o cota de piata de 8,9%, iar activele administrate de Raiffeisen Asset Management au scazut la 67,3 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 8,3%.


Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania, BT Asset management a coborat pe locul cinci, cu active de 66,3 milioane lei, captand o cota de 8,2%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1326 ori