Actiunile importante au avut astazi o evolutie stearsa

Joi, 11 Mai 2006, ora 18:17
995 citiri

In randul celor mai lichide societati am asistat la volume mici de tranzactionare si la oscilatii slabe de curs. In total s-au rulat mai putin de 25 milioane RON, in timp ce indicii au inchis la valori apropiate celor de ieri, doar BET-FI pe scadere.

Pierzand suprematia rulajului, Banca Transilvania (TLV) ramane totusi cea mai tranzactionata societate de la prima categorie, cu 3,4 milioane RON. Cursul si-a gasit se pare un nou echilibru la 0,9000 RON/actiune, de care nu s-a departat mai mult de un pas de cotare, inchizand la pretul maxim de 0,9050 RON (+1,1%). Nu este exclus ca in zilele urmatoare sa asistam si la o scadere a cursului, fiind posibil sa apara vanzatori, mai mult in cazul in care se ivesc alte oportunitati de investitii, titlurile TLV fiind mai usor lichidizabile, mai ales in perspectiva acelor actiuni gratuite ce se vor incarca in urmatoarele luni.

Cel mai tranzactionat emitent de la categoria a doua a fost astazi Prodplast Bucuresti (PPL), cu un rulaj de 1,6 milioane RON. In cele cinci sedinte de cand s-a reintrodus la tranzactionare, in urma dizolvarii asociatiei salariatilor, s-a tranzactionat un volum total de circa 1,7 milioane actiuni PPL, ce reprezinta peste 14% din capitalul social al companiei. Titlurile PPL au inceput bine sedinte, pe o crestere considerabila, cursul a mai scazut la jumatatea sedintei, insa finalul a apartinut in mod cert cumparatorilor. In ultima ora nu s-a mai stat la cumparare, in asteptare, incepand achizitiile directe la preturile vanzatorilor. Presiunea la cumparare a determinat inscrierea cursului pe o panta puternica de crestere, pana la un maxim de 3,57 RON/actiune (+9,9%). Dupa sedinta s-a raportat SC Nord SA cu o detinere de 21,6% din numarul total de actiuni PPL, actionar care la dizolvarea asociatie salariatilor figura cu o detinere de 13,85%.

Sub aspectul lichiditatii, pentru Petrolexportimport Bucuresti (PEI) luna mai a insemnat un avans considerabil fata de ultimele sase luni. Anuntarea unui dividend de 31,75 RON/actiune, cu un randament bun fata de cursul din piata (urmare a acordarii intregului profit ca dividend) a atras cumparatorii pe piata acestor titluri. Astazi a fost prima zi ex-dividend, actiunile cumparate incepand de astazi nu mai aduc dividend. Era astfel de asteptat o scadere a cursului cu valoarea neta a dividendului, pentru a se pastra echivalenta. Astfel, cursul ar fi trebuit sa scada pana la 158,3 RON, lucru care nu s-a intamplat, PEI inchizand sedinta la 164,3 lei noi (-11,2% in termeni nominali, dar crestere in termeni reali).

Actiunile SIF au traversat o sedinta modesta, cu miscari slabe la nivelul cotatiilor. A fost ultima zi cum-dividend pentru patru din ele, maine fiind asteptate scaderi cu valoarea dividendului. Cel mai tranzactionat din intreaga piata a fost SIF Oltenia (SIF5), cu 1,25 milioane actiuni la care se adauga alte 200 mii pe piata Deal. Singurul pe crestere a fost SIF Muntenia (SIF4), care a inchis la 1,63 RON/actiune (+1,9%).

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro