Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile gratuite sunt scumpe

Actiunile gratuite sunt scumpe
Pe pietele dezvoltate, majorarile de capital prin incorporarea profitului sau a rezervelor nu influenteaza capitalizarea companiilor. Decizia de a retine profitul si a acorda, in loc de dividende-cash, actiuni gratuite este in general benefica pentru societatile listate.In acest mod, se ocolesc creditul bancar si costurile aferente, iar eforturile de dezvoltare ale emitentului sunt pasate pe umerii actionarilor. Uneori, majorarile de capital prin incorporarea profitului sunt urmate in acelasi an de noi majorari, de aceasta data prin aport in numerar. Ceea este mai greu de acceptat este valul de entuziasm care urmeaza dupa anuntul acordarii de noi actiuni gratuite (vezi evolutia cotatiilor la Impact, Banca Transilvania, Carpatica, Siretul etc.). Practic, de fiecare data pretul se ajusteaza in sus, iar companiile, care au acum un numar mai mare de actiuni, ajung sa valoreze mai mult la bursa decat inainte, desi nimic semnificativ nu s-a intamplat. Cu alte cuvinte, cresterea lichiditatii aduce automat cresterea capitalizarii. Poate acest fapt ar fi justificat in cazul unor emitenti cu un free-float anemic, dar nu este cazul unor companii precum cele enumerate mai sus. Prin reducere la absurd, este ca si cum o companie care aloca o buna parte din profit pentru plata dividendelor ar incepe sa fie privita chioras de investitori, iar cotatiile sale la bursa ar suferi corectii.
Dividende albe pentru zile negre

In anii anteriori, actiunile gratuite aveau un regim preferential fata de dividende. Daca cele din urma se impozitau cu 5% pentru persoanele fizice, actiunile gratuite aveau o cota de impozitare de numai 1%. Acum, impozitul s-a egalizat la 10% si se va alinia din 2006 cotei unice (16%). In acest fel, actiunile gratuie isi pierd avantajul fiscal pe care il aveau in fata dividendelor, iar majorarile de capital ar putea fi privite acum cu alti ochi de catre investitori. Si asta pentru ca cei indreptatiti sa primeasca actiuni gratuite iau la pachet si riscul de piata, ceea ce nu se intampla cu dividendele. Actionarul care a incasat dividende in bani-cash pleaca linistit si ii cheltuieste cum il taie capul, in schimb, cel care a luat actiuni gratuite si nu le-a valorificat imediat ar putea sa constate ca valoarea detinerilor sale a scazut o data cu piata atunci cand la bursa au loc si corectii. In acest caz, impozitul se aplica oricum, pentru ca valoarea de achizitie este considerata 0. In cazul actiunilor cumparate prin bursa, impozitul se aplica asupra profitului, adica a diferentei dintre pretul de achizitie si cel de vanzare. Astfel, cine este presat de nevoia de lichiditati si isi valorifica detinerile la bursa intr-un moment neprielnic nu va plati impozit daca actiunile sale au ajuns sa valoreze mai putin decat in momentul cumpararii. Asta nu se intampla in cazul actiunilor gratuite, indiferent cat de mult s-au retras cotatiile intre timp.

Banii NostriInvestmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1119 ori