Actiunile FP au crescut cu 0,8%

Marti, 22 Februarie 2011, ora 09:57
2053 citiri
Actiunile FP au crescut cu 0,8%

Bursa a coborat cu 0,77%, pe o lichiditate in scadere, sustinuta in mare parte de titlurile Fondului Proprietatea (FP), ale caror cotatii au urcat cu 0,84% si au revenit la pragul psihologic de 0,6 lei, desi volumul ordinelor de vanzare afisate a depasit cu mult cererea, anunta Mediafax.

Desi in prima ora pretul actiunilor FP a scazut usor, dupa ora 11:00, cotatia a revenit peste nivelul de la finalul sedintei de vineri si, totodata, peste nivelul de la momentul listarii, de 0,6 lei/titlu.

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca presiunea la vanzare creata de investitorii care au achizitionat actiuni inainte de listare va limita in acest an o ascensiunea cotatiilor semnificativ peste 0,6 lei. 

"Numai daca avem in vedere investitorii straini si cei institutionali autohtoni care detineau 24% si respectiv 6% din FP inainte de listare, avem deja imaginea faptului ca peste 30% din actiunile FP sunt «fierbinti».

Adica posesorii lor, care in mod clar pot fi incadrati in categoria celor sofisticati, vor fi in majoritate tentati sa marcheze profituri de peste 50% la un pret de exit de cel putin 0,6 lei/actiune.

Ca atare, in judecarea pretului FP nu se poate face abstractie de tentatia marcarii profiturilor pentru cel putin jumatate din free-float-ul actual, ceea ce ar urma sa puna presiune evidenta pe pret destul timp de acum inainte. Aici nu luam in calcul speculatorii persoane fizice romani si fostii proprietari, care la randul lor gandesc in parametrii asemanatori", a declarat Caruntu pentru MEDIAFAX. 

Astfel, analistul crede ca pe termen scurt - mediu actiunile FP vor ajunge la un discount de minim 30%, respectiv un pret de cel mult 0,7 lei/titlu.

"Jumatatea plina a paharului cand vorbim de valoarea FP este ca valoreaza in mod cert 1 leu/actiune, dar jumatatea goala este ca nu se intrevad, cel putin in urmatorul an, motoare care sa miste valoarea justa a FP substantial peste acest prag.

Randamentul investitiei in FP realizate in prezent de jucatorii pe termen mediu si lung va depinde fundamental de aparitia unor vesti bune precum listarea Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, odata cu liberalizarea pietei de electricitate si gaze promovate in prezent prin noul acordul cu FMI, dar care, in fapt, va fi la discretia noului guvern ce va rezulta dupa alegerile din 2012", a explicat Caruntu. 

Totodata, el considera ca pentru "miscarea" sensibila a activelor oficiale ale FP peste 1 leu/actiune ar trebui sa apara o imbunatatire a profitabilitatii Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica impreuna cu listarea lor si implicit renuntarea la planul infiintarii celor doua mari companii energetice nationale, "care pare tot mai putin probabila conform mesajelor transmise prin noul acord cu FMI". 

Cel mai mare pret atins luni de titlurile FP, de 0,6060 lei, a fost inregistrat in jurul orei 11:20, in cadrul a doua tranzactii cu volume de 300 de titluri si, respectiv, de 45.000 de actiuni. Cotatia a fost cu 1,85% peste pretul de la finalul sesiunii de vineri.

Ultimele transferuri de luni cu titlurile Fondului au fost efectuate la pretul de 0,6 lei, in crestere cu 0,84%. Operatiunile de pe piata principala au insumat 13,2 milioane lei (3,1 milioane euro), iar pe piata Deal a fost realizata o tranzactie de 3 milioane lei (706.000 de euro). 

Astfel, titlurile Fondului au avut un rulaj total de 16,2 milioane lei (3,8 milioane euro) ?i au sustinut 61% din lichiditatea pietei actiunilor, de 26,7 milioane lei (6,3 milioane euro).

La finalul sesiunii, in piata erau ordine de cumparare pentru 6,8 milioane de actiuni FP, in timp ce oferta era pentru 21 milioane de titluri.

Cele mai mari volume la vanzare, de peste 5 milioane de titluri, erau la preturile de 0,61 lei/actiune si la 0,65 lei/titlu. Cotatia maxima afisata prin ordine la vanzare a fost de 0,6840 lei/titlu.

"Evident, speculatorii au cea mai propice zona de actiune pe FP, prin prisma lichiditatii titlurilor si a presiunii la vanzare, de asteptat sa fie indusa de investitorii care au cumparat inainte de listare, in timp ce pentru investitorii pe termen mediu si lung nu par sa fie justificate asteptari de crestere anuale ale cotatiilor mai mari de 15%", a mai spus Caruntu.

Spre deosebire de actiunile FP, cele mai multe titluri au fost tranzactionate la preturi usor sub ultimele cotatii de vineri, insa pe rulaje reduse.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,52%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au indicele BET-NG cu 0,5% sub nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri au coborat in medie cu 0,91%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a scazut cu 0,72%.

Caruntu spune ca lipsa de interes a investitorilor pentru majoritatea actiunilor este determinata de perceptia de risc de tara, insa aminteste ca schimbarea sentimentului pe pietele financiare se realizeaza brusc.

"Exista companii, intre cele mai lichide de la BVB dar si altele din esalonul al doilea de vizibilitate, care sunt intr-o buna pozitie prin prisma rezultatelor asteptate pentru acest an, astfel ca in general credem ca investitorii vor avea destule oportunitati rezonabile de expunere pe actiuni in conditiile unei imbunatatiri a bioritmului pietelor financiare", a conchis analistul.

Rulajul pietei actiunilor, de 26,7 milioane lei (6,3 milioane euro), a fost de peste doua ori mai redus decat lichiditatea de vineri, de 60,8 milioane lei (14,3 milioane euro).

Titlurile FP au fost urmate in topul lichiditatii de actiunile Bancii Transilvania (TLV) - 5,1 milioane lei si SIF Oltenia (SIF5) - 1,1 milioane lei.

Cotatia titlurilor bancii a avansat cu 0,14%, la 1,405 lei, iar actiunile SIF Oltenia au stagnat la 1,36 lei.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au inregistrat cel mai vizibil recul, de 2,41%, si au ajuns la 0,361 lei, pe al patrulea rulaj din piata, de 794.000 de lei.

Pe piata Rasdaq au fost transferate titluri de 730.000 de lei, suma cu 51% mai mare decat lichiditatea de vineri, de 483.000 de lei.

Actiunile producatorului de mobila Mobam Baia Mare (MOBD) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 254.000 de lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost efectuata la 2,25 lei, pret cu 7,14% peste referinta.

La sfarsitul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, in timp ce majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 1,3%. Bursele din Bulgaria si Slovenia inregistrau, insa, corectii de 0,3% si, respectiv, de 1,2%. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #cotatii, #fondul proprietatea , #stiri Banca Transilvania