Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actionarii Banca Transilvania solicita alegerea CA prin vot cumulativ

Actionarii Banca Transilvania solicita alegerea CA prin vot cumulativ

Un grup de actionari minoritari Banca Transilvania (TLV) au introdus pe ordinea de zi a adunarii generale din 28 aprilie solicitarea de alegere a membrilor Consiliului de Administratie (CA) prin metoda votului cumulativ, informeaza Mediafax.

Cererea a fost inclusa intr-o completare a convocatorului AGA transmisa, marti, de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In AGA de la finele lunii actionarii isi vor alege CA, care este format din sapte membri, intrucat mandatul actualilor adminstratori expira in acest an.


Mandatul viitorilor administratori va fi de patru ani, respectiv in perioada 2010 - 2014.


Cinci actuali administratori ai bancii si alte cinci persoane, inclusiv un fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, si-au depus candidatura pentru un loc de membru in CA al institutiei de credit.


Dintre actualii administratori, si-au depus candidatura atat presedintele consiliului, Horia Ciorcila, cat si directorul general al bancii, Robert Rekkers.


Roberto Marzanati, care a reprezentat BERD in Consiliul de Administratie, va candida independent, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare urmand sa fie reprezentata de un fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, Peter Franklin.


Cel din urma a fost director financiar in mai multe divizii financiare din Europa ale General Electric intre 1992 si 2009.


Din actualul CA mai candideaza Constantin Jeican, fondator al bancii, si Gabriela Grigore, reprezentantul SIF Banat-Crisana (SIF1).


Totodata, si-au mai depus candidaturile presedintele CA al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea, directorul general al Verida Credit IFN, Carmen Retegan, un alt fondator al BT, Radu Danut Palagheanu, si un medic, Corneliu Diaconescu. Retegan este directorul general al Verida Credit, companie controlata in proportie de 99,99% de Ipocredit Holding Olanda, care a fost infiintata de Old Lane, un fond de investitii al grupului financiar american Citi.


Palagheanu a fost membru in CA al bancii in perioada 1994 - 1995.


Din actualul CA nu va mai candida Claudiu Silaghi, iar Ionut Patrahau si-a depus demisia la 24 martie.


Banca Transilvania are un capital social de 1,086 miliarde lei, divizat in 1,086 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de un leu.


Potrivit celor mai recente raportari, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 14,54% din actiunile Bancii Transilvania, Bank of Cyprus are 9,7%, presedintele CA al BT are aproximativ 5% din titluri, iar IFC 3,6%.


Actiunile TLV au inchis sedinta bursiera de luni la o cotatie de 2,26 lei, cu 1,31% sub referinta.


La acest pret al titlurilor, capitalizarea bancii este de 2,45 miliarde lei. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2898 ori