Fitch a coborat ratingurile BCR, BRD, Bancpost, UniCredit ?iriac ?i Banca Romaneasc?

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 09:44
2164 citiri
Fitch a coborat ratingurile BCR, BRD, Bancpost, UniCredit ?iriac ?i Banca Romaneasc?

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat, ieri, ca a coborat ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania. Ieri dimineata, agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'.


Plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.  


Ca o consecinta a retrogradarii tarii, Fitch a coborat ratingurile pentru credite pe termen lung si ratingul de suport pentru cinci banci din Romania, ca urmare a sustinerii institutionale din partea bancilor-mama si a limitei impuse de plafonul de tara 'BBB' al Romaniei.


Plafonul de tara limiteaza masura in care un eventual ajutor din partea bancilor-mama poate fi luat in analiza calificativelor pentru credite pe termen lung si a celui de suport, explica comunicatul agentiei de rating.


Fitch a coborat de la 'A-' la 'BBB' ratingul pentru credite pe termen lung al Bancii Comerciale Romane (BCR ), de la 'A-' la 'BBB' calificativul pentru credite pe termen lung in lei' - ambele avand perspectiva negativa - si de la 'F3' la 'F2' ratingul pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta.


Fitch a confirmat ratingul individual 'C/D' al BCR si a coborat ratingul suport de la '1' la '2'.


Fitch a coborat, totodata, de la 'A-' la 'BBB', ratingurile pentru credite pe termen lung in valuta si, respectiv, de la 'F2' la 'F3' calificativele pentru credite pe termen scurt in valuta ale BRD - Groupe Societe Generale, Bancpost si UniCredit Tiriac Bank.


Agentia de rating a coborat, de asemenea, de la '1' la '2', ratingul de suport pentru aceste banci si a confirmat ratingul individual 'D' al UniCredit Tiriac Bank.


Ratingul Bancii Romanesti pentru credite pe termen lung in valuta a fost coborat de la 'BBB+' la 'BBB', iar Fitch a revizuit in scadere si perspectiva asociata calificativului, de la 'stabila' la 'negativa'.


Fitch a coborat si ratingul pentru credite pe termen scurt in valuta al Bancii Romanesti, de la 'F2' la 'F3', si a confirmat ratingul de suport '2' si cel individual 'D' al bancii evaluate.


Agentia de rating a confirmat, totodata, ratingul 'BB-' pentru credite pe termen lung in valuta al Bancii Transilvania, dar i-a coborat perspectiva de la 'pozitiva' la 'stabila', ca urmare a faptului ca banca este o institutie de creditare privata romaneasca, iar ratingul pentru credite pe termen lung nu este constrans de plafonul de tara 'BBB', fiind determinat de puterea intrinseca a bancii.


Coborarea perspectivei de la 'pozitiva la 'stabila' reflecta, insa, faptul ca Fitch nu se asteapta la o ameliorare a mediului operational, din cauza perspectivei negative a ratingurilor suverane pentru credite pe termen lung.