Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 09:27
164 citiri
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Liderii UE au cerut BEI, care este deţinută în totalitate de guvernele UE, să-şi schimbe politica de creditare FOTO BEI/Facebook

Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de apărare, transmite Reuters.

Liderii UE au cerut în martie BEI, care este deţinută în totalitate de guvernele UE, să-şi schimbe politica de creditare, care exclude în mod explicit împrumuturile pentru proiecte pur militare, pentru a ajuta Europa să-şi intensifice producţia de apărare după invazia Rusiei în Ucraina.

Ca urmare, banca va renunţa la o cerinţă conform căreia proiectele cu dublă utilizare obţin mai mult de 50% din veniturile aşteptate din utilizarea civilă şi va înlocui aceasta cu orice utilizare civilă plauzibilă.

O astfel de mişcare va exclude în continuare finanţarea pentru avioane de luptă, tunuri, tancuri sau muniţii, satisfăcând acele guverne UE care erau îngrijorate că banca îşi va pierde ratingul AAA dacă ar începe să acorde împrumuturi pentru proiecte pur militare.

Dar va extinde sfera de activitate a băncii pentru a include echipamente şi infrastructură care pot servi nevoilor militare sau poliţiei defensive, precum şi nevoilor civile, cum ar fi recunoaşterea, supravegherea, protecţia şi controlul spectrului, decontaminarea, cercetarea şi dezvoltarea, echipamentele, mobilitatea militară, controlul frontierelor, protecţia infrastructurii critice şi a dronelor.

Acest lucru va ajuta în special ţările est-europene, vecinii Rusiei, care sunt mai preocupate de o potenţială invazie rusă şi care beneficiază de dobânzile de creditare ale BEI, mai ieftine, decât de dobânzile de finanţare pe care le pot obţine pe piaţă.

”Vom intensifica şi ne vom accelera sprijinul pentru industria europeană de securitate şi apărare, păstrând în acelaşi timp capacitatea noastră de finanţare şi cele mai înalte standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă. În calitate de braţ financiar al UE, trebuie să contribuim la asigurarea păcii şi securităţii Europei”, a declarat Nadia Calvino, preşedinta BEI.

Banca are 6 miliarde de euro pentru împrumuturi destinate sectorului european de securitate şi apărare, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

Cu un bilanţ total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume după active.

BEI a declarat că va consolida, de asemenea, cooperarea cu Agenţia Europeană de Apărare.

...citeste mai departe despre "Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare" pe Ziare.com

Pericol pentru marile hypermarketuri străine din România: soluție ingenioasă descoperită de un fermier
Pericol pentru marile hypermarketuri străine din România: soluție ingenioasă descoperită de un fermier
De două decenii, marile lanțuri de magazine străine controlează autoritar retailul alimentar din România. Magazinele românești și producătorii autohtoni au avut de suferit, însă noi...
Care este stadiul Autostrăzii A8. Premierul tocmai a vorbit despre finalizarea drumului de mare viteză care va lega Moldova de Transilvania - FOTO
Care este stadiul Autostrăzii A8. Premierul tocmai a vorbit despre finalizarea drumului de mare viteză care va lega Moldova de Transilvania - FOTO
Din ce în ce mai mulți oameni de afaceri din România devin vocali, când vine vorba despre problemele infrastructurii rutiere. După „ȘîEu", multe alte inițiative de asemănătoare s-au...
#Banca Europeana Investitii, #credite, #investitii, #militare, #liderii ue , #Stiri Finantare