Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tractorul imprumuta un milion de euro pentru continuarea productiei

Tractorul imprumuta un milion de euro pentru continuarea productiei
Tractorul Brasov a contractat un imprumut de 3,4 milioane lei de la Banca Carpatica, pentru achizitionarea de materii prime necesare productiei si pentru plata energiei si a altor utilitati, a declarat agentiei Mediafax directorul general al uzinei, Titus Serban.Creditul va fi rambursat in termen de un an si a fost gajat cu un activ al societatii, neutilizat in procesul de productie. "De cateva luni platim energia in avans, dar avem fata de furnizorii de utilitati o datorie istorica pe care am gajat-o cu active", a afirmat Titus Serban.
La inceputul lunii septembrie, uzina Tractorul a functionat la capacitate redusa dupa ce Electrica Brasov a restrictionat alimentarea cu energie electrica din cauza datoriilor. Problemele au fost rezolvate temporar, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a semnat un memorandum cu Electrica ce permite uzinei sa beneficieze de curent pe o perioada limitata, in schimbul unor active ipotecate in favoarea furnizorului de electricitate pentru garantarea platii datoriilor istorice.

Tractorul are datorii totale de 748 milioane lei si anticipeaza pentru 2006 pierderi nete de 139 milioane de lei. Firma are comenzi pe piata interna de doar 400 de tractoare, iar la export inregistreaza pierderi de circa 3.000 de euro pentru fiecare tractor livrat.

Societatea a inregistrat in primul semestru al anului pierderi nete de 69,3 milioane lei, cu 89% peste nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a scazut de la 77,59 milioane lei in ianuarie-iunie 2005 la 67,51 milioane lei in primele sase luni ale acestui an, potrivit raportului financiar al companiei.

Actionarul majoritar al Tractorul este AVAS cu aproximativ 80% din capitalul social. Restul titlurilor apartin SIF Transilvania si unor actionari persoane fizice si juridice.

AVAS a anuntat la inceputul lunii august ca intentioneaza sa vanda activele uzinei, dupa ce negocierile cu firma indiana Mahindra&Mahindra pentru privatizarea Tractorul au esuat in luna mai.

Firmele Mahindra&Mahindra, Interagro, Atlasib, MYO-O si Serviciile Comerciale Romane au depus, in luna august, scrisori de interes pentru preluarea unor active ale Tractorul. Vanzarea va fi precedata de un proces de restructurare.


Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1049 ori