Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza taie profitul bancilor, iar bancile fac concedieri

Criza taie profitul bancilor, iar bancile fac concedieri

Bancile prezente pe piata din Romania au fost afecate de criza si au inregistrat pierderi de milioane de euro. Pentru a reduce cheltuielile, institutiile de finantare au adoptat o serie de masuri. Primii afectati au fost angajatii. 

INGa pierdut in primul semestru din 2009 722 milioane euro. Grupul financiar olandez a revenit pe profit in trimestrul al doilea, inregistrat un castig de 71 milioane euro.

Suma este cu 96% mai mica fata de perioada similara de anul trecut, cand ING obtinea un profit de 1,9 miliarde euro.


Cel mai mare grup financiar olandez, dupa valarea activelor, a concediat 8219 angajati, sperand sa economiseasca 1,3 miliarde euro.


Profitul inregistrat de BCR in perioada ianuarie - iunie 2009 a fost cu 20% mai mic.


Banca a obtinut, dupa impozitare si plata intereselor minoritare 144,2 milioane euro. Cu toate acestea, rezultatul operational al grupului a crescut cu 13,2% in primul semestru, ajungand la 324,2 milioane euro.


In primele sase luni ale anului, BCR a concediat 815 angajati.


Cel mai agrav afectat de criza a fost Banca Transilvania. Profitul institutiei s-a diminuat cu 90,1% in perioada ianuarie-iunie 2009, ajungand la 2,6 milioane euro.


In intervalul similar de anul trecut, banca obtinuse un castig de 111 milioane lei. Banca Transilvania a inchis 11 unitati teritoriale si a concediat 431 de angajati.


Criteriul care a stat la baza concedierilor a fost performanta individuala inregistrata de fiecare salariat in parte.


Banca Carpatica, institutie cu capital social majoritar romanesc, a inregistrat pierderi de 11,63 milioane lei, fata de castigul obtinut in semestrul I din 2008, in conditiile in care veniturile totale atrase de banca au scazut cu 10%.


Banca a concediat in special persoanele care se ocupau de paza institutiei, si are mai putin cu 25 de angajati. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2237 ori