Criza taie profitul bancilor, iar bancile fac concedieri

Miercuri, 12 August 2009, ora 15:45
2414 citiri
Criza taie profitul bancilor, iar bancile fac concedieri

Bancile prezente pe piata din Romania au fost afecate de criza si au inregistrat pierderi de milioane de euro. Pentru a reduce cheltuielile, institutiile de finantare au adoptat o serie de masuri. Primii afectati au fost angajatii. 

ING a pierdut in primul semestru din 2009 722 milioane euro. Grupul financiar olandez a revenit pe profit in trimestrul al doilea, inregistrat un castig de 71 milioane euro.

Suma este cu 96% mai mica fata de perioada similara de anul trecut, cand ING obtinea un profit de 1,9 miliarde euro.

Cel mai mare grup financiar olandez, dupa valarea activelor, a concediat 8219 angajati, sperand sa economiseasca 1,3 miliarde euro.

Profitul inregistrat de BCR in perioada ianuarie - iunie 2009 a fost cu 20% mai mic.

Banca a obtinut, dupa impozitare si plata intereselor minoritare 144,2 milioane euro. Cu toate acestea, rezultatul operational al grupului a crescut cu 13,2% in primul semestru, ajungand la 324,2 milioane euro.

In primele sase luni ale anului, BCR a concediat 815 angajati.

Cel mai agrav afectat de criza a fost Banca Transilvania. Profitul institutiei s-a diminuat cu 90,1% in perioada ianuarie-iunie 2009, ajungand la 2,6 milioane euro.

In intervalul similar de anul trecut, banca obtinuse un castig de 111 milioane lei. Banca Transilvania a inchis 11 unitati teritoriale si a concediat 431 de angajati.

Criteriul care a stat la baza concedierilor a fost performanta individuala inregistrata de fiecare salariat in parte.

Banca Carpatica, institutie cu capital social majoritar romanesc, a inregistrat pierderi de 11,63 milioane lei, fata de castigul obtinut in semestrul I din 2008, in conditiile in care veniturile totale atrase de banca au scazut cu 10%.

Banca a concediat in special persoanele care se ocupau de paza institutiei, si are mai putin cu 25 de angajati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #profit, #banci, #concedieri, #ing, #bcr, #banca, #carpatica, #transilvania , #stiri Banca Carpatica