Carpatica vrea sa atraga 70 milioane lei prin emisiune de obligatiuni

Joi, 22 Decembrie 2005, ora 05:31
1089 citiri

Banca Carpatica va lansa, in 2006, o emisiune de obligatiuni in valoare de 70 milioane lei noi pentru finantarea investitiilor de dezvoltare. Decizia a fost adoptata de actionarii bancii, la ultima Adunare Generala Ordinara, intrunita statutar pe 17 decembrie 2005.Presedintele Bancii Carpatica, Nicolae Hoanta, a declarat, ieri, ca "prin hotararea AGEA din 17 decembrie 2005 a fost mandatat Consiliul de Administratie ca, in functie de evolutia pietei, sa determine caracteristicile si conditiile financiare ale emisiunii, precum si orice alte elemente privind oferirea obligatiunilor catre public".

Carpatica si-a majorat in iulie 2005 capitalul social prin emiterea a peste 915 milioane actiuni noi, cu valoare nominala de 0,100 lei noi, operatiunea fiind realizata prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net obtinut la sfarsitul anului 2004. Valoarea nominala a actiunilor BCC a fost divizata in decembrie 2004, de la 2.000 la 1.000 lei/actiune, valoarea capitalului social ramanand neschimbata la acea data.

"Nu este o emisiune de valoare foarte mare, practic, prin aceste obligatiuni, Banca Carpatica vrea sa atraga aproximativ 20 milioane de euro, mult mai importanta este completarea actului constitutiv al bancii prin includerea in obiectul de activitate a operatiunilor cu contracte futures si options, respectiv cu instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii", ne-a declarat Mihai Piscan, director general executiv al SSIF Intercapital Invest. Banca Carpatica are o capitalizare bursiera de circa 588 milioane lei noi, la activul total de 677 milioane lei noi.

Rezultatul net al bancii este de circa 13 milioane lei noi. Actiunile BCC sunt listate la categoria I a BVB, pretul de inchidere fiind ieri de 0,57 lei noi. In aceasta perioada, de sfarsit de an, la BVB au loc tranzactii aproape zilnic cu obligatiuni ale bancilor comerciale, cele mai lichide fiind cele emise de BRD si Raiffeisen Bank. In ceea ce priveste noua emisiune de obligatiuni bancare, brokerii se asteapta ca lichiditatea pe acest sector de tranzactii de la BVB sa creasca anul viitor, pe masura ce bancile isi vor continua politica de diversificare a portofoliilor, cu accent pe oferta de produse financiare pentru companiile cele mai profitabile din economie.

Cristina Ciobanu

Averea