Banca Carpatica a restructurat credite pentru 1% din numarul clientilor persoane juridice

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:58
2220 citiri
Banca Carpatica a restructurat credite pentru 1% din numarul clientilor persoane juridice

Banca Comerciala Carpatica a restructurat pana in prezent credite acordate firmelor in echivalentul a 4% din valoarea soldului pe acest segment, respectiv pentru 1% din cei 12.000 de clienti persoane juridice, a declarat, vineri, directorul general al bancii, Nicolae Hoanta, citat de NewsIn.

"Am restructurat credite pentru 1% din numarul clientilor persoane juridice, care insumeaza 4% din valoarea imprumuturilor adresate firmelor.

Nu am inceput inca restructurarea creditelor acordate populatiei, in conditiile in care nici nu am acordat foarte multe imprumuturi pe acest segment.

Vom demara insa acest proces si pentru finantarile catre persoanele fizice", a precizat Hoanta.

Directorul BCC a afirmat ca banca are in prezent 12.000 de clienti persoane juridice pe activitatea de creditare, din care aproximativ 8.000 sunt IMM-uri, iar restul companii mari.

Pe de alta parte, in soldul total al creditelor bancii, finantarea firmelor reprezinta in prezent peste 86%. In total, banca avea la finalul lunii mai a acestui an peste 450.000 de clienti, inclusiv deponenti sau posesori de carduri.

Referitor la evolutia portofoliului de credite, Hoanta a mai spus ca valoarea acestuia a stagnat dupa primul semestru al acestui an, comparativ cu finalul anului trecut, in conditiile in care noile credite acordate nu au reusit sa depaseasca nivelul rambursarilor.

Directorul general al BCC a adaugat ca banca se concentreaza in continuare pe creditarea IMM-urilor si a companiilor, dar ca, avand in vedere numarul foarte restrans al clientilor noi solvabili, Carpatica a adoptat o strategie de preluare a clientilor altor banci.

Hoanta a afirmat ca banca si-a sporit resursele atrase cu 30% in primul semestru, in special din depozitele populatiei, tinand cont ca nu dispune de surse externe de finantare, altele decat imprumuturile de la institutii financiare internationale.

Vorbind despre gestionarea retelei teritoriale, el a mai spus ca este posibil ca banca sa renunte la cateva unitati, daca acestea nu-si vor justifica existenta.

"Vrem eficientizare si o facem pentru a raspunde mediului economic actual. Nu intentionam sa ne reducem numarul de unitati, dar daca va fi nevoie vom renunta probabil la cateva, daca vom considera ca nu-si au rostul.

Oricum, sunt putine in aceasta situatie", a mai spus Hoanta. Din totalul unitatilor, aproximativ 50% au o activitate sub potential, majoritatea fiind dintre cele puse in functiune la finalul din 2007 sau 2008, a precizat directorul bancii.

La finalul lui 2008, reteaua BCC numara 236 unitati teritoriale, din care 64 sucursale, 41 agentii si 131 reprezentante. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite, # firme, # depozite, # IMM-uri , #stiri Banca Carpatica