De ce a refuzat Avon o oferta de preluare de 10 miliarde dolari

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:16
2293 citiri
De ce a refuzat Avon o oferta de preluare de 10 miliarde dolari

Avon a primit o oferta consistenta din partea producatorului francez de parfumuri Coty, in valoare de 10 miliarde de dolari, pe care a refuzat-o din start, acuzandu-i pe francezi de oportunism.

Producatorul de cosmetice Avon se afla intr-o situatie delicata. Compania este slabita de vanzarile proaste, este investigata pentru un scandal de mita si nu reuseste sa gaseasca un nou CEO. In aceste conditii, a primit o oferta de preluare din partea unui competitor mai mic, scrie Wall Street Journal.

Propunerea a venit din partea Coty Inc, un producator de parfumuri pentru casele de moda precum Calvin Klein, dar si pentru celebritati precum Jennifer Lopez, Beyonce sau Madonna. Oferta de 10 miliarde de dolari a fost respinsa imediat de catre Avon, care a caracterizat-o drept nesigura si oportunista.

Propunerea venita din senin subliniaza pozitia dificila a companiei Avon care nu reuseste sa rezolve problemele pe care le are, cum ar fi veniturile slabe, acuzatiile de dare de mita in SUA, dar si incapacitatea de inlocuire a CEO-ului Andrea Jung, care a fost de acord, in decembrie, sa renunte la pozitie in momentul in care ii vor gasi un inlocuitor.

Coty profita de pozitia nesigura a Avon, dar ar putea obtine astfel acordul asupra unei afaceri care i-ar mari considerabil oferta de produse si acoperirea geografica.

"E o oportunitate grozava de dezvoltare. Brandurile Coty ar avea acces imediat catre pietele emergente", considera presedintele companiei, Bart Becht.

Propunerea Coty, prea mica

Compania franceza a propus Avon 23,25 dolari per actiune, cu 20% mai mult fata de pretul actiunilor companiei, la inchiderea sedintei de vineri, dar cu 26% sub pretul maxim obtinut de companie in luna mai a anului trecut.

Stirea ofertei Coty a impulsionat pietele, iar pretul actiunilor Avon a crescut cu 17% pe bursa de la New York.

Pe de alta parte, Avon considera ca oferta subevalueaza compania. Persoane apropiate companiei au declarat ca aceasta nu reprezinta nici macar un loc de plecare si ca oficialii Avon nu vor discuta cu Coty decat daca pretul va creste considerabil si daca oferta va fi ferma.

Conform acelorasi surse, propunerea Coty a fost una informala si, cel mai probabil, o simpla incercare de obtinere a accesului catre rapoartele financiare ale Avon. In plus, actionariatul Avon nu se opune ideii de vanzare a companiei, dar doreste o oferta financiara mai mare.

Coty declara insa ca oferta a fost corecta si spera ca mediatizarea ofertei ii va impinge actionarii companiei sa discute problema. Dupa ce o serie de scrisori trimise Avon in data de 7, 19 si 30 martie nu au reusit sa trezeasca o reactie din partea companiei, Coty a decis sa faca publica oferta.

Initial, Avon fusese abordata in privinta preluarii Coty de catre proprietarul companiei, o alta companie denumita Joh, A. Benckiser GmbH, un vehicul de investitii pentru o bogata familie din Germania, Reimann, actionar majoritar si in alte companii, precum producatorul Clearasil. Astfel, presedintele Coty ar prelua si functia de CEO a Avon.

Discutiile nu au avansat, iar in cele din urma directorii Coty au venit cu ideea preluarii Avon, sperand sa profite de dezorganizarea actionaratului.

Compania franceza a inregistrat un profit de 4,5 miliarde de dolari si are peste 12.000 de angajati pe statele de plata, dar este cu mult sub nivelul Avon. Compania de cosmetice a avut vanzari de 11,3 miliarde de dolari in 2011, si are peste 40.600 de angajati, fara sa luam in calcul vanzatorii ambulanti ai companiei.

Coty a fost infiintata in 1904 in Paris si, pana in 1912 avea subsidiare deschise la New York si Londra. In 1939 compania s-a listat la bursa de la New York, iar din anii '60 a inceput achizitionarea de companii. Prizer, divizia de parfumuri a Unilever si OPI aflandu-se printre numele mai mari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#preluare companie Avon, #oferta Coty preluare Avon , #Management