Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exportatorii de carne de pasare regionalizeaza Romania

Exportatorii de carne de pasare regionalizeaza Romania
Romania va solicita Uniunii Europene sa ridice interdictia exportului de carne de pasare provenind din acele regiuni in care virusul gripei aviare nu a fost semnalat."Marti seara am trimis la Bruxelles un document prin care cerem regionalizarea Romaniei. Vom imparti teritoriul tarii in patru regiuni cu riscuri diferite de contaminare cu gripa aviara. Astfel, Delta Dunarii are risc maxim si pastrarea interdictiei este normala. Din celelalte trei regiuni - zona adiacenta Deltei cuprinsa intre Prut si Dunare, zona extracarpatica, de la Suceava pana la Valcea, si zona intracarpatica vizand Transilvania si Banat - ar trebui sa se poata exporta carne de pasare pentru ca pericolul gripei aviare este mic", ne-a declarat Ion Agafitei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Comisia Europeana va analiza cererea Romaniei si va stabili daca este sau nu cazul ca pentru anumite zone sa ridice interdictia care este valabila pana la 30 aprilie.
Ministrul agriculturii nu a fost consultat
Presedintele ANSV a precizat ca documentul care a ajuns la Bruxelles nu a avut nevoie de acceptul ministrului agriculturii, ,fiind o problema ce tine de autoritatile sanitar-veterinare". La randul sau, Gheorghe Flutur a aratat ca nu a vazut cererea transmisa Comisiei Europene, pentru ca nu a fost consultat de conducerea Autoritatii, dar ca ANSV are dreptul de a se adresa direct Bruxelles-ului. ,Mi-as dori ca UE sa accepte propunerea noastra, ar fi nemaipomenit daca s-ar intampla asa, dar deocamdata noi trebuie sa ne facem treaba acasa. Adica trebuie sa inchidem cat mai repede toate focarele de gripa aviara si sa avem grija sa nu se extinda si in alte zone ale tarii", a spus Flutur. Comisia Europeana va avea discutii pe marginea problemelor legate de gripa aviara chiar in cursul acestei saptamani, dar autoritatile romane nu isi pun prea mari sperante in a obtine un raspuns pozitiv atat de repede. Cu atat mai mult cu cat pericolul gripei aviare nu a fost inlaturat, mai ales daca avem in vedere ca in urmatoarele saptamani vor ajunge in Romania foarte multe pasari migratoare. UE a suspendat, la mijlocul lunii octombrie, importurile de produse avicole din Romania, dupa aparitia unor cazuri de infectari ale pasarilor cu virusul gripei aviare. Romania a exportat, in 2004, circa 4.000 de tone de carne de pasare, principalele destinatii fiind Olanda, Marea Britanie si Germania.
Mihaela Radu

Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 885 ori