Embargo asupra importului de pasari din Romania

Marti, 11 Octombrie 2005, ora 02:33
1510 citiri

Grecia, Polonia, Austria Croatia si Bosnia au interzis, ieri, importurile de pasari si produse avicole din Romania si Turcia, din cauza riscului de gripa aviara existent in cele doua state, in timp ce Ungaria a interzis numai importurile din tara noastra.Secretarul de stat al Ministerului elen al Agriculturii, Alexandros Kontos, a precizat ca, A"in baza deciziilor UE si a celor adoptate la nivel national, importurile de pasari provenite din tarile unde a fost depistata gripa aviara sunt interziseA". De asemenea, Bulgaria, Ucraina si Kosovo au adoptat aceeasi masura de prevenire si au anuntat ca vor interzice importurile de pasari din Romania si Turcia. Totodata, Germania si Franta s-au declarat extrem de ingrijorate si au cerut autoritatilor de la Bucuresti sa furnizeze toate informatiile de care dispun expertilor europeni, pentru a preveni o posibila epidemie in aceste state. Ankara a confirmat deja existenta virusului H5N1, insa nu se stie pana la aceasta ora cate dintre miile de pasari sacrificate erau infestate cu gripa aviara si cate au fost ucise pentru a preveni raspandirea bolii. In Romania insa nu se va sti pana cel mai devreme la sfarsitul acestei saptamani daca este vorba de gripa aviara si cat de ridicat este gradul de patologie al virusului. Totusi, autoritatile romane s-au antepronuntat ca in cazul celor trei gaste gasite moarte vineri in Ceamurlia de Jos este vorba de virusul gripei aviare, fara a astepta rezultatele complete ale testelor de laborator. In ciuda declaratiilor autoritatilor romane, comisarul european al sanatatii Philip Tod a atras atentia ca A"exista o diferenta intre cele doua cazuriA" si a subliniat ca, in timp ce A"analizele virusologice au confirmat prezenta maladiei in Turcia, pana in prezent nu se cunoaste tipul virusului in RomaniaA".

Drept urmare, pentru moment, Comisia Europeana a interzis doar importurile de pasari vii si de produse avicole provenite din Turcia. Daca si in cazul Romaniei se va confirma ca este vorba de gripa aviara, probabil si exporturile de produse avicole din tara noastra vor avea de suferit acelasi embargo din partea Uniunii Europene. Conform unor oficiali europeni, citati de cotidianul britanic A'A'The GuardianA'A', Comisia Europeana asteapta cu infrigurare verdictul, pentru a decide ce masuri trebuie luate, masuri ce vor constitui adevarate tragedii economice pentru tarile afectate, care vor fi obligate sa sacrifice milioane de pasari. Pana la aflarea verdictului Comisiei Europene, luat pe baza diagnosticului laboratorului de la Weybridge, Romania va sacrifica 45.000 de pasari din zonele aflate in carantina. De asemenea, vom cere sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a informat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in primul rand pentru informatii referitoare la depistarea si evolutia bolii, dar si pentru a crea un stoc din medicamentul Tamiflu si alte medicamente antivirale.

Europenii isi fac stocuri de Tamiflu, desi au aparut primele avertismente de produse contrafacute

Majoritatea statelor europene si-au facut deja, pana la aceasta ora, la indemnul OMS, rezerve din medicamentul Tamiflu, chiar daca expertii au avertizat ca acesta are efecte doar in jumatate dintre cazurile de gripa aviara care au fost diagnosticate la om. Tamiflu, care contine substanta activa numita oseltamivir, nu este nici un vaccin, nici o modalitate de tratament contra gripei aviare, el putand doar usura intr-un anumit grad boala, daca este administrat in primele doua zile dupa infectare. Cele mai multe dintre statele UE si-au cumparat totusi o cantitate din acest medicament, suficienta pentru un sfert din populatie. Chiar si pe internet, pilulele alb-galbene se vand ca painea calda, dupa ce oamenii de stiinta au alarmat populatia ca virusul H5N1 poate suferi o rearanjare genetica, ceea ce ar avea ca efect transmiterea de la om la om. Spectrul unei pandemii care ar putea ucide milioane de oameni a creat panica si mii de oameni au inceput sa-si creeze propriile stocuri de Tamiflu. Situatia a declansat o explozie a vanzarilor acestui medicament prin intermediul internetului. In acelasi timp, au aparut multe asemenea produse contrafacute, iar companii care produc medicamentul Tamiflu A- printre care prestigioasa companie farmaceutica elvetiana Roche A- si-au sfatuit clientii sa nu apeleze la acest mijloc de procurare pentru a nu cadea pe mana celor care profita de aceasta situatie-limita. A"Nu putem garanta pentru vanzarile pe internetA", a declarat David Reddy, directorul executiv al Roche. A"In unele state, poate fi un produs valid, dar exista posibilitatea sa se vanda si produse contrafacute, care nu numai ca nu pot preveni gripa aviara, dar pot prezenta riscuri medicale serioase pentru cei care le consumaA", a adaugat Reddy, citat de Reuters.

Rezultat preliminar negativ al testului virusologic

Rezultatul examinarii probelor prelevate de la cele trei pasari din Ceamurlia de Jos (judetul Tulcea) este, pentru moment, negativ din punct de vedere virusologic, a declarat agentiei Mediafax Nicolae Stefan, directorul Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala.

A"Examenul serologic este pozitiv la cele trei probe de la Ceamurlia de Jos, insa cel virusologic este negativA", a spus Stefan. El a precizat ca rezultatul definitiv in ceea ce priveste existenta sau nu a virusului va fi obtinut in urmatoarele zile. A"Testele vor fi continuate, cel mai probabil, 2-3 zile, iar virusul va fi trimis in Marea Britanie abia dupa izolareA", a mentionat Stefan.

O delegatie de specialisti britanici a sosit luni in Romania pentru a analiza masurile de prevenire a gripei aviare luate pana in prezent de autoritatile romane.

Gandul

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...