Una dintre cele mai periculoase șosele din țară va fi înlocuită de un drum de mare viteză. Care sunt rutele alternative luate în calcul

Joi, 13 Iunie 2024, ora 14:58
251 citiri
Una dintre cele mai periculoase șosele din țară va fi înlocuită de un drum de mare viteză. Care sunt rutele alternative luate în calcul
Lucrări la Autostrada Sudului FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) analizează două variante pentru drumul de mare viteză București-Giurgiu, și anume Autostrada București-Alexandria (A6) cu profil prevăzut de 3 benzi/sens până la Ghimpați sau Drumul Radial 10 București-Măgurele.

Acest obiectiv strategic de pe Coridorul de Transport (TEN-T Core) va fi primul proiect nou al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, iar licitația pentru studiul de fezabilitate ar urma să fie lansată până la finalul anului, relatează Economedia.

„Autostrada București - Alexandria este una dintre variantele pentru desprinderea A 5 București-Giurgiu, în zona Ghimpați, km. 12. București-Giurgiu va avea la bază o analiză multicriterială care va determina profilul drumului, autostradă sau drum expres, dar cel mai probabil, având în vedere valorile de trafic va fi autostradă.

În același timp, analiza trebuie să fundamenteze aliniamentul ales. În prima etapă a analizei multi critieriale, Faza 1, vom avea patru sau cinci variante de traseu. Fiecare trebuie să includă constrângerile de pe traseu, autorizații de construire deja emise, rețele de utilități, investiții ale autorităților locale. Se vor selecta două variante, cele mai favorabile, în funcție de costul estimat și trafic.

În cadrul analizei va fi și București-Ghimpați-Giurgiu, dar va fi și posibilitatea desprinderii din Autostrada București-Sud (A0), cel mai probabil continuarea Drumului Expres Măgurele, acum în etapa studiului de fezabilitate. Dintre acestea vom alege cea mai bună variantă de traseu. În ceea ce privește varianta de traseu București-Ghimpați, alături de colegii de la CNAIR am prevăzut profilul de 3 benzi/sens, de altfel, toate nodurile prevăd deja această a treia bandă, pentru că noi o considerăm favorită pentru București-Giurgiu, dar trebuie să fundamentăm. Între București și Giurgiu este zona protejată Comana, sit Natura 2000, zonă care trebuie ocolită. Din analizele noastre, aceasta ar fi una dintre variantele de traseu. Toate aceste variante vor fi analizate la Ministerul Transporturillor și CESTRIN în cadrul Modelului Național de Transport, acolo se vor face simulări de trafic”, a declarat directorul CNIR, Gabriel Budescu.

De unde vor veni banii pentru investiție

În privința finanțării pentru autostrada/drum expres București-Giurgiu, CNIR va solicita proiectantului să prevadă și analiza posibilității de finanțare prin parteneriat public privat. CNIR mai precizează că va oferi Ministerului Transporturilor toate variantele de finanțare: fonduri europene, fonduri de la Buget sau parteneriat public privat.

În februarie 2023, firma de proiectare DP Consult, care aparține fostului director general CNAIR Mircea Pop, a început investigațiile geotehnice din Studiul de Fezabilitate pentru Autostrada Sudului București – Alexandria. Contractul pentru Studiul de Fezabilitate a fost semnat în aprilie 2022 pentru 16 milioane lei și o durată de 14 luni, iar studiul de fezabilitate va stabili profilul: autostradă sau drum expres.

Potrivit traseului final aprobat în Consiliul Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, autostrada București – Alexandria va avea o lungime de 77 kilometri, 47 de pasaje și 10 noduri rutiere. Drumul Național 6 București – Alexandria este una dintre cele mai periculoase șosele din țară, trece prin numeroase localități, configurația este cu o singură bandă/sens și frecvent se produc accidente frontale deosebit de grave, arată sursa citată.

...citeste mai departe despre "Una dintre cele mai periculoase șosele din țară va fi înlocuită de un drum de mare viteză. Care sunt rutele alternative luate în calcul" pe Ziare.com

#Autostrada Sudului Alexandria, #autostrada a6, #dn6 bucuresti alexandria, #Ghimpati , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere