Conducerea Supravegherii Financiare primeste unda verde de la Parlament

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:37
2044 citiri
Conducerea Supravegherii Financiare primeste unda verde de la Parlament

Parlamentul a aprobat numirea deputatului PNL Dan Radu Rusanu si a economistului Daniel Daianu la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare, cei doi urmand sa ocupe functiile de presedinte, respectiv prim-vicepresedinte, in cadrul noii institutii.

Parlamentul s-a reunit, miercuri, in sedinta comuna, pentru a-i vota pe membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara care au fost audiati si validati, marti, de comisiile de buget.

Parlamentul i-a mai votat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache si Ion Giurescu pentru functiile de vicepresedinti responsabili pentru sectoarele asigurarilor, pietei de capital si respectiv, pensii private.

Din Consiliul ASF vor mai face parte Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu.

"Vom face, probabil, predarea-primirea pe data de 30 aprilie ca sa putem sa incheiem luna respectiva si incepand cu 1 mai va trebui sa acordam un nou Cod fiscal ASF ca sa poata sa functioneze, se vor desfiinta cele trei entitati - Asigurarile, CNVM-ul si Pensiile Private", a spus Rusanu, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca, inainte de infiintarea ASF, este posibil sa se faca un audit intern pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care vor fi desfiintate.

"Daca se va face un audit, si este posibil acest lucru, acesta se va face dupa incheierea balantei la 30 aprilie si va dura probabil in luna mai si in perioada lunii iunie vom avea rezultatele acestui audit intern", a explicat Rusanu.

Membrii conducerii vor primi salarii lunare care pot varia intre 14.000 si 45.000 de euro (60.000-188.000 lei), avand in vedere ca vor fi aplicate normele de salarizare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Initial, Traian Basescu a refuzat promulgarea legii, solicitand, fara succes, eliminarea posibilitatii ca membrii boardului ASF sa fie rude cu parlamentarii. Daniel Tudor, actualul sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, este singurul candidat care ar fi intrat sub incidenta acestei modificari, sotia sa fiind deputat PNL de Buzau.

Ce este Autoritatea de Supraveghere Financiara

Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost gandita cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe pietele de capital, asigurari si pensii private, industrii care se afla in afara razei de influenta a BNR.

Argumentul invocat de guvernatorul Mugur Isarescu, unul din principalii sustinatori ai ASF, este acela al necesitatii de a urma o directie europeana.

Autoritatile si-au propus un timp record pentru concretizarea acestui proiect. Decizia de infiintare a unei autoritati de supraveghere pentru toata piata financiara nebancara a fost anuntata in cursul lunii decembrie, iar ASF ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze din 15 martie. Inaugurarea a fost totusi amanata pentru finalul lunii aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Autoritatea de Supraveghere Financiara Parlament, #vot Parlament sefi ASF , #Management